Svijet

Cijene nafte rastu, OPEK upozorava da se ruska nafta ne može nadoknaditi

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte rastu, OPEK upozorava da se ruska nafta ne može nadoknaditi

Cijene nafte su ojačale danas jer je popustio strah od pada potražnje u Kini nakon što je Šangaj ublažio neke mjere korona ograničenja, dok je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) upozorila da bi bilo nemoguće povećati proizvodnju u toj mjeri da se nadoknadi eventualni gubitak ruskih isporuka.

Evropska nafta Brent je poskupila na terminskom tržištu za 1,72 dolara ili 1,75 posto, na 100,20 dolara po barelu, a američka WTI nafta za isporuku u narednim mjesecima (fjučers ugovori) trgovana je jutros u Aziji, u 4.05 časova po GMT, po cijeni od 96,05 dolara, za 1,76 dolara ili 1,87 procenata skuplje nego u ponedeljak.

Vlasti u Šangaju su saopštile da je više od 7.000 stambenih jedinica klasifikovano kao područje nižeg rizika budući da 14 dana nisu prijavljivali nove infekcije, najavljujući ublažavanje karantinskih mjera u određenim kvartovima.

S druge strane, Evropska unija priprema prijedlog za uvođenje embarga na naftu iz Rusije zbog napada na Ukrajinu, rekli su juče neki ministri spoljnih poslova. Međutim, trenutno nema saglasnosti među članicama EU po tom pitanju.

"Tržište nafte je i dalje podložno velikom šoku ako ruska energija bude sankcionisana, i taj rizik ostaje na stolu. Cijene nafte će biti na klackalici jer zalihe ostaju niske, dok će se trgovci energijom teško osloboditi straha od nestašice zbog stalnih najava novih kovid ograničenja u Kini", napisao je u komentaru Edvard Moja, viši tržišni analitičar u kompaniji Oanda.

Današnji rast cijena nafte takođe je podstaknut upozorenjem OPEK-a da bi zbog sankcija EU moglo da bude izgubljeno oko 7,0 miliona barela dnevno ruske nafte i derivata i da bi bilo nemoguće nadoknaditi te količine.

Biznis.ba