Tržište

Cijene nafte skočile na kraju januara

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte skočile na kraju januara
Foto: Unplash

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, druge zaredom, jer su trgovce ohrabrile nove poticajne mjere u Kini i stabilan rast američke privrede, što bi trebalo podržati potražnju za 'crnim zlatom'.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skočila 6,4 posto, na 83,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 6,3 posto, na 78 dolara.

Skok cijena na najviši nivo u gotovo dva mjeseca zahvaljuje se, među ostalim, podacima o snažnijem nego što se očekivalo rastu američke privrede u posljednjem lanjskom tromjesečju – za 3,3 posto na analiziranom nivou. U cijeloj prošloj godini bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 2,5 posto, premda su mnogi analitičari prognozirali recesiju zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Svi posljednji podaci ukazuju na stabilan rast najveće  svjetske privrede, pa je sve vjerovatnije tzv. 'mekano prizemljenje', a ne recesija. A to bi trebalo podržati potražnju za naftom, kao i nove poticajne mjere u kineskoj privredi, najvećem svjetskom uvozniku 'crnog zlata', prenosi SEEbiz.

Kineska centralna banka najavila je da će početkom februara smanjiti stopu izdvajanja obavezne rezerve banaka, što bi trebalo potaknuti likvidnost bankarskog sistema, kreditiranje i rast privrede, piše Fena. 

Podršku cijenama pruža i nastavak sukoba na Bliskom istoku između Izraela i Hamasa. Ne smiruje se ni situacija u Crvenom moru.

- Dosadašnje vojne akcije američkih i britanskih snaga u Crvenom moru nisu spriječile napade, pa su trgovci stalne poremećaje već uračunali u cijene - objašnjava Yeap Jun Rong iz kompanije IG.