naftno tržište

Cijene nafte u padu, Rusija i Saudijska Arabija smanjili izvoz i cijene

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte u padu, Rusija i Saudijska Arabija smanjili izvoz i cijene
Foto: Pexels

Cijene nafte na trgovanju u petak su smanjene. Terminski ugovori sirove nafte Brent, niži su za 31 cent, ili 0,4 posto, te iznose 87,12 američkih dolara po barelu.

Američka West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte, iznosi na jutrošnjem trgovanju 83,70 dolara, što je pad od 18 centi ili 0,2 posto. Budući da je američko tržište zatvoreno zbog praznika 4. jula, trgovanje je bilo slabo i nije bilo poravnanja za WTI.

“Tržišno raspoloženje ovog je tjedna podržano snažnim pokazateljima mobilnosti i intenziviranjem geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku”, rekli su analitičari ANZ Researcha za Reuters, u bilješci, ističući da je nafta je ove sedmice porasla zbog očekivanja snažne ljetne potražnje u Sjedinjenim Državama, najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) izvijestila je o velikom smanjenju zaliha od 12,2 milijuna barela prošle sedmice, u poređenju s očekivanjima analitičara za pad od 700.000 barela.

Američki podaci objavljeni u srijedu pokazali su da su prvi zahtjevi za naknade za nezaposlene porasli prošli tjedan, dok je broj nezaposlenih također porastao, što bi analitičari rekli da bi potencijalno moglo ubrzati smanjenje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi i podržati tržišta nafte, prenosi SEEbiz.

Što se tiče ponude, Reuters je u četvrtak izvijestio da je ruski proizvođač nafte Rosneft i Lukoil će u srpnju oštro smanjiti izvoz nafte iz crnomorske luke Novorosijisk.

U međuvremenu, Saudi Aramco iz Saudijske Arabije snizio je cijenu vodeće arapske lake sirove nafte koju će prodavati Aziji u augustu na 1,80 dolara po barelu iznad prosjeka Omana/Dubaija, naglašavajući pritisak s kojim se suočavaju proizvođači OPEC-a, dok raste ponuda izvan OPEC-a.