svjetsko tržište

Cijene šećera u silaznoj putanji

Autor: Biznis.ba
Cijene šećera u silaznoj putanji
Foto: Pexels

Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.

Najveći svjetski proizvođač i izvoznik šećera Brazil će u sezoni 2024./2025. imati slabiju žetvu šećerne trske nego što se očekivalo, što je međutim i dalje dovoljno za rekordan nivo proizvodnje finalnog šećera. Brazil će također preraditi 686 miliona tona šećerne trske, što je smanjenje od 3,8 posto godišnje na 713 miliona tona šećerne trske.

Pad bi bio još snažniji da nije došlo do povećanja obradivih površina čime se djelimično nadoknađuje očekivani pad prinosa. Očekuje se kako će proizvodnja šećera u 2024. porasti 1,3 posto na novi rekord proizvodnje od 46,3 miliona tona, što će biti druga uzastopna rekordna sezona, prenosi SEEbiz.

Taj porast proizvodnje šećera očituje se u jačoj proizvodnji šećerana koje će proizvesti osam posto manje etanola nego prošle godine, što oslobađa prostor za veću proizvodnju šećera. Zbog rekordne proizvodnje, cijena šećera je pala na 15- mjesečni minimum. Od početka ove godine, cijena je pala za 17 posto, odnosno za 30 posto od rekordnih cijena iz kolovoza 2023. godine. Očekuje se kako će se cijena šećera ustabiliti na nivou sadašnje cijene, odnosno na oko 0,19 dolara po funti.