London

CNN: Britanija pada u recesiju

Autor: Biznis.ba
CNN: Britanija pada u recesiju
London / Unsplash

Velika Britanija je pala u recesiju samo nekoliko mjeseci prije općih izbora, pokazali su službeni podaci u četvrtak, te poremetili obećanje premijera Rishija Sunaka da će generisati ekonomski rast.

Bruto domaći proizvod pao je za 0,3 odsto u posljednja tri mjeseca 2023. godine, nakon smanjenja od 0,1 odsto u periodu od jula do septembra, saopštio je Ured za nacionalnu statistiku. Recesija se obično definiše kao dva uzastopna kvartala kontrakcije.

"Svi glavni sektori su pali u kvartalu, pri čemu su proizvodnja, građevinarstvo i veleprodaja najveći kočnici rasta, djelimično nadoknađeni povećanjem hotela i iznajmljivanja vozila i mašina", rekla je direktorica ekonomske statistike ONS-a Liz McKeown u izjavi.

ONS procjenjuje da je BDP u Velikoj Britaniji porastao za 0,1% u 2023. To je najslabiji rast od 2009. godine kada je privreda još uvijek bila na udaru globalne finansijske krize, ako se izuzme 2020. godina koju je pogodila pandemija. Prošlogodišnji slab rast proizvodnje prati rast od 4,3% u 2022.

Nekoliko ekonomista je okarakterisalo privredu kao „stagnirajuću“ tokom prošle godine.

“U 2023. godini ekonomija je u cjelini bila uglavnom ravna”, rekao je McKeown.

Vijest će razočarati Sunaka, čija vladajuća Konzervativna stranka zaostaje za opozicionom Laburističkom strankom u istraživanjima javnog mnijenja uoči izbora koji se očekuju ove godine. Dok je Sunak prije tri mjeseca mogao proglasiti pobjedu na odvojenom obećanju biračima da će prepoloviti inflaciju, ekonomski rast je ostao nedostižan.

U kombinaciji s visokim kamatnim stopama, ekonomska kontrakcija bi mogla ograničiti sposobnost vlade da pruži bilo kakve značajne predizborne poklone, poput smanjenja poreza, u najavi budžeta za sljedeći mjesec.

"Nijedna strana nije u potpunosti priznala fiskalnu realnost", napisao je u bilješci prošle sedmice glavni britanski ekonomista u Capital Economics Paul Dales. “Veliko je pitanje kako će se brojevi zbrojiti kada se nose s nevjerovatnim rezovima državne potrošnje koji su trenutno planirani?”

Bez obzira na blagu recesiju, britanska ekonomija je prošla mnogo bolje nego što su se mnogi ekonomisti plašili prije godinu dana, kada je nekoliko predviđalo znatno oštriji pad.

„Previše je dramatično označiti pad ekonomske aktivnosti u drugoj polovini 2023. recesijom, s obzirom na to da je zaposlenost nastavila da raste, da su se realne plate oporavile i da su se mere poslovnog i potrošačkog poverenja vratile na nivoe koji su u skladu sa porastom aktivnosti do kraja godine. “, rekao je Samuel Tombs, glavni britanski ekonomista u Pantheon Macroeconomics, u bilješci u četvrtak.

Nedavni ekonomski podaci su različiti, ali usporavanje inflacije i smanjenje kamatnih stopa koje se očekuje kasnije ove godine moglo bi podstaći aktivnost.

Godišnja inflacija u Velikoj Britaniji ostala je nepromijenjena u januaru na 4%, što je ispod prognoza za blagi rast. To je još uvijek dvostruko više od cilja Banke Engleske od 2 posto, ali mnogo niže od rekordnih 11,1 posto postignutih u oktobru 2022.

Inflacija hrane pala je na 7% sa nedavnog maksimuma od 19,2% u martu 2023., saopštio je ONS u srijedu. U poređenju sa prethodnim mjesecom, cijene hrane zabilježile su prvi pad u više od dvije godine.

U međuvremenu, plate su sada rasle ispred cijena sedam uzastopnih mjeseci. Prosječne plate bez bonusa rasle su po godišnjoj stopi od 6,2% u tri mjeseca do decembra, navodi ONS.

“Nominalni rast plata usporava… ali inflacija pada brže, uzrokujući dobrodošao, iako kratkotrajan, oporavak realnih plata”, rekla je Hannah Slaughter, viši ekonomist u Resolution Foundation, think tank-u, ranije ove sedmice.

Broj slobodnih radnih mjesta je također nastavio da opada, pao je na 932.000 u tri mjeseca do januara, što je najniži nivo od sredine 2021. godine.

Ali loše zdravlje i dalje predstavlja glavni pokretač nedostatka radnika, a onih koji nisu na poslu zbog „dugotrajnih bolesti“ sada ima rekordnih 2,8 miliona.

"Ovo koči ekonomiju, vrši pritisak na javne finansije i Nacionalnu zdravstvenu službu i ograničava mogućnosti za previše ljudi", rekao je Slaughter.

Prema Resolution Foundation, zbog lošeg zdravlja Britanija ostaje jedina ekonomija Grupe sedam koja se tek vratila na nivo zaposlenosti prije pandemije.