JP morgan chase & co

Dimon smatra da se američka ekonomija vraća problemima iz '70-ih godina

Autor: Biznis.ba
Dimon smatra da se američka ekonomija vraća problemima iz '70-ih godina
Foto: Ilustracija/Pexels

Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američka ekonomija mogla suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tokom 1970-ih.

"Da, mislim da postoji šansa da se to opet dogodi", rekao je tokom nastupa u utorak u Ekonomskom klubu New Yorka.

Ekonomija je u tom problematičnoj deceniji bila ograničena stagflacijom, kombinacijom niskog rasta i visoke inflacije, a Dimon je rekao da takav rizik ponovo postoji.

"Brinem se da više liči na '70-e nego što smo vidjeli prije", dodao je tokom sesije pitanja i odgovora s Marie-Josée Kravis, predsjednicom Muzeja moderne umjetnosti i suprugom suosnivača KKR-a Henryja Kravisa, prenosi SEEbiz.

"Postoje okolnosti u kojima će izgledati više poput 70-ih nego onoga što smo imali zadnjih 20 godina."

Izvršni direktor najveće američke banke već mjesecima upozorava na brojne rizike za otpornu američku ekonomiju koji bi mogli dovesti do "stabilnije inflacije i viših stopa nego što tržišta očekuju", kako je rekao u pismu dioničarima od 8. aprila.

Dužnosnici Federalnih rezervi podržali su to stajalište prošle sedmice kada su predsjednik Fed-a Jerome Powell i nekoliko njegovih kolega odstupili od ranijih uvjeravanja o smanjenju stopa i jasno dali do znanja da će stope vjerovatno ostati povišene dulje nego što se očekivalo zbog toplijih nego što se očekivalo inflacija.

Dimon je u svom pismu od 8. aprila rekao da je banka spremna za kamatne stope "od 2% do 8% ili čak više" — i ponovio je to predviđanje u utorak.

"I mi bismo se nosili sa stagflacijom", dodao je.

Ranije ovog mjeseca JPMorgan je izvijestio o rezultatima prvog tromjesečja koji su pokazali da više kamatne stope predstavljaju veći izazov čak i za najveću banku u zemlji.

Uprkos objavi dobiti koja je porasla za 6% u odnosu na prethodnu godinu, nadmašivši očekivanja analitičara, banka je rekla da je ključni izvor prihoda poznat kao neto prihod od kamata bio manji od očekivanog u prethodnom kvartalu.