Svijet

Dizelašima u Evropi prijeti zaborav, ne mogu ni da se prodaju

Autor: Biznis.ba
Dizelašima u Evropi prijeti zaborav, ne mogu ni da se prodaju

Prodaja automobila sa dizel motorima u Evropi drastično je smanjena u prvoj polovini ove godine zbog zabrinutosti kupaca u pogledu zagađenja.

Još jedan od razloga je i niža vrijednost vozila prilikom preprodaje.

“Osjećaj nezadovoljstva prema dizelašima širi se čitavom Evropom”, objavila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u najnovijem izvještaju, a prenose agencije.

Tržišni udio koji se odnosi na prodaju dizelaša u Evropskoj uniji pao je na 36,5 posto u prvoj polovini ove godine, sa 42,5 posto u istom periodu godinu dana ranije, pokazao je taj izvještaj, prenosi CdM.

Obim prodaje smanjen je za 16 posto, na 3,12 miliona automobila, a u Britaniji je prodato čak 30 posto manje dizelaša u poređenju sa istim razdobljem prošle godine.

U Njemačkoj, matičnoj zemlji najvećih svjetskih proizvođača dizel automobila, kao što su Wolkswagen i BMW, udio prodaje dizelaša smanjen je na 31,1 posto od ukupno prodatih automobila, sa 41,3 posto godinu godinu dana ranije, prenosi CdM.

Mnogi veliki evropski gradovi, uključujući Berlin, London i Pariz, uveli su programe zabrane dizel automobila kako bi suzbili zagađenje životne sredine.

Evropa je od 80-ih godina prošlog vijeka bila najveće tržište dizelaša u svijetu, jer su evropske vlade stremile motorima velike efikasnosti kako bi zauzdale potrošnju nafte i ograničile emisije ugljen-dioksida.

Dizelaši su, međutim, proteklih godina izgubili privlačnosti zbog visokog nivoa emisija otrovnih čestica, i VW-ovog skandala iz 2015. godine sa varanjem na regulatornim testovima o količini štetnih izduvnih gasova.

Biznis.ba