Svijet

Do kraja godine barel nafte ide na 100 dolara?

Autor: Biznis.ba
Do kraja godine barel nafte ide na 100 dolara?

U sljedeća dva mjeseca može se očekivati dalji rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, pa bi barel “crnoga zlata” mogao dostići i vrijednost od 100 američkih dolara, upozorava se u najnovijem izvještaju o stanju na tržištu nafte, koji su pripremili analitičari Raiffeisena.

"Ako se u sljedeća dva mjeseca dogodi dodatno smanjenje proizvodnje nafte, ili ako, zbog američkih sankcija, značajnije padne iranski izvoz nafte, onda se može očekivati rast cijena barela sirove nafte na barem 90 USD", kaže se u izvješću Raiffeisena.

Procjena je stručnjaka Raiffeisena da će se barelom “crnoga zlata” u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju trgovati po prosječnoj cijeni od 80 USD. Pritom se upozorava da je stanje na svjetskom naftnom tržištu prilično usijano, kao i da je na strani ponude sve spremno za značajan rast cijena nafte.

S jedne strane, Iran, jedan od najvećih izvoznika nafte, nalazi se na udaru novih američkih sankcija, dok se, s druge strane, Saudijska Arabija, nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija, mora pokazati Zapadu kao pouzdan partner, što bi za posljedicu moglo imati i povećanje proizvodnje nafte u toj zemlji u narednim nedjeljama i mjesecima, primjećuju u Raiffeisenu.

Biznis.ba