Svijet

Dobre vijesti iz Njemačke, skok izvoza ublažio strah od recesije

Autor: Biznis.ba
Dobre vijesti iz Njemačke, skok izvoza ublažio strah od recesije

Njemački izvoz porastao je u septembru najsnažnije u gotovo dvije godine, pokazali su podaci objavljeni u petak, stišavajući bojazni da je najveća evropska privreda u trećem tromjesečju pala u recesiju.

Sezonski i kalendarski prilagođeni izvoz porastao je u septembru 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, najsnažnije od septembra 2017. godine.

Uvoz je porastao 1,3 posto.

Sezonski i kalendarski prilagođen višak u trgovinskoj razmjeni Njemačke sa svijetom porastao je 2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 19,2 milijarde eura.

Na godišnjem nivou izvoz je u septembru porastao 4,6 posto a uvoz 2,3 posto.

"Iako nema sumnje da industrija bilježi pad aktivnosti, njemačka privreda u cjelini možda je ipak u posljednjem trenu izbjegla pad akivnosti - a time i tehničku recesiju", konstantuje ekonomist ING-a Carsten Brzeski.

Njemačka je privreda u drugom tromjesečju pala za 0,1 posto, a podaci objavljeni u posljednje vrijeme upućuju na zaključak da je industrija i u trećem tromjesečju bilježila loše rezultate, što bi Njemačku moglo dovesti u tehničku recesiju, definiranu prema nekim tumačenjima kao pad privrednih aktivnosti dva tromjesečja zaredom.

"Današnji podaci iz trgovine upućuju na zaključak da je negativan utjecaj neto trgovine na bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju gotovo zanemariv", tumači Brzeski.

Čini se da je lična potrošnja blago porasla i da su aktivnosti u graditeljstvu stagnirale ili su također blago porasle, dodaje.

Izvozno orijentisana njemačka industrija trpi negativne posljedice usporavanja svjetskog gospodarstva i neizvjesnosti koju stvaraju trgovinski rat SAD-a i Kine i planirani izlazak Britanije iz Evropske unije.

Podaci objavljeni u ovoj sedmici skiciraju mješovitu sliku u industriji, uz neočekivano snažan pad proizvodnje u septembru ali i neočekivano snažan priliv novih narudžbi, prenosi Hina.

Istraživanje londonske firme Markit pokazalo je pak da su u oktobru pale i aktivnosti i nove narudžbe u njemačkoj industriji.

U njemačkoj industrijskoj i trgovinskoj komori DIHK procjenjuju da će izvoz ove godine porasti zanemarivih 0,3 posto, a u sljedećoj pasti prvi puta u razdoblju nakon svjetske financijske krize, i to za 0,5 posto.

Biznis.ba