Svijet

Dolar ojačao 11. sedmicu zaredom

Autor: Biznis.ba
Dolar ojačao 11. sedmicu zaredom

Na valutnim tržištima vrijednost dolara porasla je i prošle sedmice, 11. zaredom, jer će kamate u SAD-u ostati povišene duže nego se očekivalo, a ekonomija i dalje solidno raste.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,55 posto, na 106,17 bodova, pa se kreće oko najvišeg nivoa u 10 mjeseci.

Pri tome je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,7 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0578 dolara.

Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,7 posto, na 149,40 jena.

Jačanje dolara 11 sedmica zaredom nije zabilježeno gotovo 10 godina, a zahvaljujući tome dolar je prema košarici valuta u proteklom tromjesečju ojačao više od 3 posto.

Podršku dolaru i dalje pružaju nedavne procjene čelnika Feda da će zbog povišene inflacije do kraja godine trebati još jednom povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5,50 do 5,75 posto, i da bi se kamate mogle zadržati na povišenom nivou duže nego se očekivalo.

Prošle sedmice je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u drugom tromjesečju porastao 2,1 posto na godišnjem nivou, premda je Fed od marta prošle godine povećao kamate za 5,25 postotnih bodova.

Premda usporen, to je snažniji rast nego u ostalim zapadnim ekonomijama. Pritom inflacijski pritisci lagano popuštaju, prenosi Hina.

U petak je objavljen izvještaj o troškovima lične potrošnje, prema kojem je inflacija, prvi put nakon više od dvije godine, skliznula ispod 4 posto. No, to je i dalje znatno više od Fedovog ciljanog nivoa od 2 posto.

- Cijene su porasle na mjesečnom nivou, no općenito inflacija popušta. To je dobra vijest za tržište jer Fed prati temeljnu stopu inflacije - kaže Peter Cardillo, ekonomist u kompaniji Spartan Capital Securities in New York.

Dolar jača zahvaljujući očekivanjima da će američka ekonomija ostati otpornija na povišene kamatne stope i cijene nafte nego ostale najveće ekonomije u svijetu, kaže Cardillo.

(Biznis.ba)