Svijet

Dolar oslabio, neizvjesnost u vezi pregovora između SAD-a i Kine

Autor: Biznis.ba
Dolar oslabio, neizvjesnost u vezi pregovora između SAD-a i Kine

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna oslabio prema košarici valuta, nakon dva tjedna rasta, a trgovalo se vrlo oprezno zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 0,4 posto, na otprilike 97,85 bodova.

Pritom je tečaj eura prema dolaru porastao 0,4 posto, na 1,1060 dolara.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, za 0,8 posto, pa je njezina cijena skliznula na 108,60 jena.

Na valutnim je tržištima prošloga tjedna vladao oprez zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Iz Washingtona su gotovo svakodnevno stizale poruke da je parcijalni trgovinski dogovor s Pekingom vrlo blizu, što je pozitivno utjecalo na valute koje su osjetljivije na razvoj situacije na globalnom trgovinskom planu.

Poruke iz Washingtona podržavale su nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva. No, kako nema nikakvih detalja o mogućem sporazumu i kako mediji pišu da Peking traži ukidanje carina kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi sporazuma, na tržištima je vladao oprez.

Zbog toga je vrijednost dolara prema košarici valuta u petak ujutro skliznula na 97,35 bodova, najnižu razinu u mjesec dana. Međutim, do kraja dana dolar se oporavio zahvaljujući boljem nego što se očekivalo izvješću o zapošljavanju u SAD-u, koje ukazuje na znatan rast najvećeg svjetskog gospodarstva, zbog čega nema razloga za daljnje smanjenje kamatnih stopa američke središnja banke.

U petak je, naime, objavljeno da je u studenome u SAD-u broj zaposlenih porastao za 266.000, znatno više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 posto, najnižu razinu od 1969. godine.

Idućega se tjedna održava posljednja sjednica čelnika američke središnje banke u ovoj godini. Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici jer gospodarstvo solidno raste i jer je Fed već u tri navrata ove godine smanjio ključne kamatne stope, prenosi SEEbiz.

Biznis.ba / FENA