Svijet

Dombrovskis pozvao Rusiju da obnovi crnomorsku žitnu inicijativu

Autor: Biznis.ba
Dombrovskis pozvao Rusiju da obnovi crnomorsku žitnu inicijativu

Visoki zvaničnik Evropske unije pozvao je u subotu Rusiju da obnovi dogovor o žitu kako bi se omogućio siguran izvoz ukrajinskog žita kroz crnomorske luke, nakon što je Rusija napustila sporazum prošlog mjeseca.

Izvršni potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis kazao je da ruska ograničenja za isporuku ukrajinskog žita preko Crnog mora stvaraju probleme, ne samo Kijevu nego i brojnim zemljama u razvoju.

- Rusija koristi žito kao oružje - kazao je Dombrovskis, koji boravi u Indiji kako bi učestvovao na sastanku ministara trgovine G20.

- Podržavamo sve napore Ujedinjenih nacija i Turske na inicijativi za crnomorsko žito - izjavio je on novinarima, dodajući da blok pruža alternativne trgovačke rute, koje se nazivaju i putevi solidarnosti, u Ukrajinu za žito i drugi izvoz.

Turska pokušava da uvjeri Moskvu da se vrati sporazumu, postignutom uz posredovanje Ankare i Ujedinjenih nacija prije godinu dana i koji je okončan prošlog mjeseca.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je u četvrtak generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu da će se Rusija vratiti sporazumu samo ako Zapad ispuni svoje obaveze prema Moskvi.

Otkako je ugovor o Crnom moru istekao, oko 45 miliona tona žitarica, uljarica i srodnih proizvoda izvezeno je alternativnim rutama preko Poljske i Rumunije, pružajući bitan spas za Ukrajinu, rekao je Dombrovskis.

- Evropska unija podržava Ukrajinu kroz vojnu, finansijsku i drugu pomoć, s ciljem da izbaci "ruske trupe van međunarodnih granica Ukrajine - rekao je on.

Blok je zabrinut što se neke zemlje, uključujući Kinu i Indiju, nisu pridružile zapadnim sankcijama protiv Rusije, tvrdi Dombrovskis. U bilateralnim razgovorima između Indije i EU, zvaničnici bloka pokrenuli su pitanje izvoza rafinirane nafte koju Indija prerađuje iz ruske sirove nafte, što je djelimično poništilo svrhu sankcija, dodao je.

Međutim, rekao je on, malo je vjerovatno da će to uticati na tekuće razgovore o predloženom sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Indije, prenosi Reuters.

(Biznis.ba / FENA)