Svijet

Dubai najavljuje izgradnju novog mega aerodroma: Rat na Bliskom istoku ne remeti plan o ulaganjima

Autor: Biznis.ba
Dubai najavljuje izgradnju novog mega aerodroma: Rat na Bliskom istoku ne remeti plan o ulaganjima

Dubai napreduje sa planovima da zamijeni najprometniji aerodrom na svijetu još većim kako se putnički promet oporavlja na nivo prije pandemije, rekao je visoki zvaničnik AFP-u u srijedu.

Izvršni direktor kompanije Dubai Airports Paul Griffiths rekao je da se izrađuju projekti za međunarodni aerodrom Al Maktoum, koji će biti izgrađen na periferiji grada i trebao bi tokom 2030-ih zamijeniti Dubai International aerodrom.

On je govorio na Dubai Airshowu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje su aviokompanije uložile velika sredstva u nove avione.

Prošle godine, susjedna Saudijska Arabija najavila je planove za veliko novo zračno čvorište u Rijadu.

- Kada dostignemo oko 120 miliona (putnika godišnje), što je ono što mislimo da je naš ukupni kapacitet u DXB-u (Dubai International) na apsolutnom maksimumu sa svom optimizacijom, trebat će nam novi aerodrom - rekao je Griffiths.

Dodao je da će se to morati dogoditi u nekoj fazi tokom 2030.-ih. Radit će na tim projekcijama u narednih nekoliko mjeseci.

- Dakle, naša putanja rasta je dobra. Povjerenje u industriju ostaje visoko - rekao je on.

Griffiths je govorio kako nove brojke predviđaju 86,9 miliona putnika u Dubai International ove godine, nadmašujući promet iz 2019. godine i naglašavajući oporavak od pandemije.

Promet u trećem tromjesečju iznosio je 22,9 miliona, najveći od 2019. godine, čime je broj iz 2023. do sada iznosio 64,5 miliona, što je skoro 40 posto više nego u istom periodu 2022. godine.

(Biznis.ba / FENA)