Svijet

DW - Nedostatak stručne radne snage ozbiljan izazov za njemačko gospodarstvo

Autor: Biznis.ba
DW - Nedostatak stručne radne snage ozbiljan izazov za njemačko gospodarstvo

Problem nedostatka stručne radne snage jedna je od glavnih kočnica za rast njemačkoga gospodarstva. Ali kako doći do kvalificiranih radnika? Industrija kritizira rješenje koje predlaže Savezna vlada u Berlinu, javlja Deutsche Welle.

Na problem nedostatka stručne radne snage njemačka vlada želi odgovoriti strategijom doškolovanja. U fokusu te strategije bili bi „domaći potencijali", navodi se u zajedničkom priopćenju ministarstava gospodarstva, rada, obrazovanja, obitelji i unutarnjih poslova. Svi zaposleni trebali bi dobiti podršku za prilagođavanje njihovih kompetencija, kako bi mogli opstati na „tržištu rada digitalne budućnosti".

Pored toga njemačko gospodarstvo treba kvalificirane doseljenike – i iz zemalja Europske unije, kao i iz trećih zemalja. Okvir za to trebao bi osigurati planirani zakon o useljavanju. Višejezični internetski portal make-it-in-germany.com bi zainteresiranima u inozemstvu trebao ponuditi sve potrebne informacije.

-Nedostatak stručne radne snage ozbiljan je izazov za njemačko gospodarstvo - kaže ministar gospodarstva Peter Altmaier.

Prema ocjeni Udruge njemačke strojarske industrije (VDMA), strategija koju predlaže vlada nije dovoljna. Najveća europska industrijska udruga planirane mjere vidi kao „zbrku" koja neće puno pomoći. Pored toga, daljnje obrazovanje se u prvoj liniji tiče kompanija i zaposlenih. „Državna rješenja koja ne uzimaju u obzir kompanije, koriste samo industriji za daljnje školovanje", smatraju u VDMA.

Savez njemačkih sindikata (DGB) zahtijeva bolju integraciju stručne radne snage. Njoj su potrebni „pouzdana i privlačna perspektiva boravka kao i dobri radni uvjeti", kaže članica upravnog odbora DGB-a Annelie Buntenbach. Istovremeno bi i izbjeglice trebale dobiti bolju šansu – na primjer „promjenom smjera". Time se misli na promjenu sa azila na radnu migraciju. Ali kršćanski demokrati (CDU/CSU) to odbijaju, javlja DW.

Biznis.ba / FENA