energetska sigurnost

EIB podržava plan rehabilitacije tri hidroelektrane u Ukrajini

Autor: Biznis.ba
EIB podržava plan rehabilitacije tri hidroelektrane u Ukrajini
Foto: X

Ukrajinska državna hidroelektrana Ukrhydroenergo i Evropska investicijska banka potpisali su Memorandum o razumijevanju za saradnju na obnovi tri hidroelektrane u Ukrajini.

Memorandum su potpisali potpredsjednica EIB-a Tereza Chervinska, zadužena za operacije u regiji, i generalni direktor Ukrhydroenergoa Ihor Syrota, u prisustvu premijera Ukrajine Denysa Shmyhala i predsjednice EIB-a Nadie Calvinho.

Memorandum definira namjere firme i banke za promicanje sprovedbe projekta „Obnova opreme radi povećanja operativne stabilnosti i pouzdanosti hidroelektrana“.

Projekt je usmjeren na pružanje podrške likvidnosti i stabilnosti rada Ukrhydroenergoa. Razmatra se mogućnost dodjele kredita u iznosu od otprilike 100 miliona eura (108,5 miliona dolara).

Strane će sarađivati na tehničkom preuređenju tri hidroelektrane zamjenom hidrotehničke i hidroenergetske opreme na hidroelektranama Kanivska, Kremenchutska i Dniprovska, u Ukrajini.

„Zahvalni smo EIB-u na dosljednoj podršci i značajnom doprinosu energetskoj sigurnosti Ukrajine. Zbog djelovanja ruskih terorista, hidroenergetika Ukrajine izgubila je oko 2,5 hiljada MW kapaciteta. Zahvaljujući naporima Vlade i partnera, više od 1,5 tisuća MW je već obnovljeno. Obnova je u tijeku i ubrzat će se. Cijenimo aktivnu ulogu i podršku koju EIB pruža projektima u ključnim sektorima ukrajinske ekonomije”, rekao je premijer Ukrajine Denys Shmyhal.

Generalni direktor Ukrhydroenergoa, Ihor Syrota, istaknuo je: „Evropska investicijska banka već je dugi niz godina naš pouzdani partner... Potpisivanje ovog memoranduma još je jedan važan korak u osiguravanju energetske sigurnosti naše zemlje u cjelini, kao i održivog razvoja hidroenergetskog sektora posebice.“

U decembru 2023., Ukrhydroenergo je primio tranšu od 133 miliona eura od EIB-a za složeni projekt „Obnova hidroelektrana.“ Dodijeljena sredstva namijenjena su modernizaciji i rekonstrukciji hidroelektrana u vlasništvu tvrtke, kao i obnovi oštećenih energetskih postrojenja i kapaciteta izgubljenih uslijed granatiranja, prenosi Power Engineering International.

Osim toga, časopis Hydro Review izvijestio je u februaru 2024. da je Evropska banka za obnovu i razvoj potpisala paket kredita za Ukrhydroenergo, podržan koncesionarnim paralelnim kreditom iz Italije, kako bi pružila hitnu podršku obnovi i održavanju potreba firme za proizvodnjom električne energije.