Svijet

Elon Musk počeo desetljeće s dobiti od 13,5 milijardi dolara, bolji i od Jeffa Bezosa

Autor: Biznis.ba
Elon Musk počeo desetljeće s dobiti od 13,5 milijardi dolara, bolji i od Jeffa Bezosa

Jeff Bezos još uvijek najbogatija osoba na svijetu zahvaljujući januarskom rastu njegove kompanije Amazon, koji je njegovoj neto vrijednosti dodao devet milijardi dolara. Ali niko, pa ni Bezos, nije imao tako dobar početak desetljeća kao prvi čovjek kompanije Tesla, Elon Musk.

U ponedjeljak su dionice proizvođača električnih vozila porasle za 20 posto na rekordnih 780 dolara, što je najveći jednodnevni rast od 2013. godine. Dionice Tesle porasle su 86 posto za manje od pet sedmica, povećavši Muskovo bogatstvo za 13,5 milijardi dolara, što je najviše od svih na indeksu Bloomberg Billionaires.

Nakon što je započeo 2020. godinu kao 35. najbogatija osoba na svijetu, sada na 22. mjestu s 41 milijardom dolara neto vrijednosti je gigant u tehnološkoj industriji Michael Dell, vlasnik kazina Sheldon Adelson, suosnivač Nikea Phil Knight i nekoliko drugih.

Panasonic, koji proizvodi baterije za Teslu, objavio je u ponedjeljak da je posao postao profitabilan u posljednjem kvartalu 2019. godine, što je pokrenulo Teslin najnoviji skok.

Musk posjeduje otprilike petinu Teslinih dionica što čini najveći dio njegovog bogatstva. Njegovo većinsko vlasništvo nad SpaceX-omp vrijedi oko 14,6 milijardi dolara.

Početak godine bio je posebno loš za Bernarda Arnaulta, prvog čovjeka proizvođača luksuznih proizvoda LVMH. Njegova neto vrijednost pala je za 7,8 milijardi dolara, što je najviše od svih na Bloombergovoj listi 500 najbogatijih. On je treća najbogatija osoba na svijetu s bogatstvom od 97,4 milijarde dolara.

Biznis.ba