Svijet

Erdogan: Kamatni lobiji neće profitirati preko leđa turskog naroda

Autor: Biznis.ba
Erdogan: Kamatni lobiji neće profitirati preko leđa turskog naroda
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako je njegova zemlja suočena sa valom umjetne finansijske nestabilnosti, iako na ekonomskom planu nema nikakvih problema. Podvukao je kako kamatni lobiji neće profitirati preko leđa turskog naroda.

Erdogan je boravio u turskom gradu Bayburtu, a tom prilikom je govorio na skupu nazvanom "Susret u Bayburtu".

Tokom obraćanja dotakao se i kretanja kursa turske lire i aktuelnih negativnosti na polju ekonomije. Erdogan je pozvao građane Turske da razmijene ušteđevine u stranim valutama kako bi spasili pad turske lire (TL).

"To je naša nacionalna borba. To će biti odgovor našeg naroda onima koji su protiv nas pokrenuli ekonomski rat. Zbog toga, odgovorimo im domaćom valutom. Sve devize, dolare, eure, zlato, dođite i razmijenite za domaću valutu. Na taj način ćemo im kao narod dati najbolji odgovor", kazao je Erdogan, dodajući kako je tursko jedinstvo najbolji i najveći odgovor koji se može dati Zapadu.

Naglasio je također kako je vrlo jasno da negativnosti na ekonomskom planu koje su aktuelne u posljednjem periodu, imaju jednu potpuno drugu dimenziju.

"U vrijeme kada Turska ni na makroekonomskom planu, ni u snazi proizvodnje, broju zaposlenih, ni u bankarskom sistemu nema nikakvih problema, mi smo suočeni sa valovima umjetne finansijske nestabilnosti. Kao razlozi ovih napada prikazuju se sitna neslaganja, a zapravo je vrlo jasno da su razlozi svega ovoga potpuno drugačiji", kazao je Erdogan.

Naglasio je kako je Turska zemlja koja nastoji da sa svim zemjama razvija saradnju u oblastima u kojima postoje zajednički interesi, a u oblastima gdje se interesi sučeljavaju, trudi se da takvi nesporazumi budu riješeni kroz pregovore. Kako je rekao, niti jednoj zemlji koja Tursku želi na podal način skučiti u ćosak, takvo nešto neće biti tolerisano.

"Narod koji se ne plaši tenkova, aviona i topova, niko ne može zaplašiti promjenama u vrijednosti valute. Oni koji tako misle, nisu upoznali ovaj narod", poručio je Erdogan, te dodao: "Oni koji zbog sitnih računa gube naklonost Turske, grdno će se kajati. Kamatni lobiji neće profitirati preko leđa turskog naroda."

Biznis.ba / AA