Svijet

Erdogan: Neodrživa inicijativa za oživljavanje crnomorskog sporazuma koja isključuje Rusiju

Autor: Biznis.ba
Erdogan: Neodrživa inicijativa za oživljavanje crnomorskog sporazuma koja isključuje Rusiju

Bilo kakva inicijativa za oživljavanje sporazuma o crnomorskom žitu koji isključuje Rusiju neće biti održiva, izjavio je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu.

- Proces za pitanje žitarica koji isključuje Rusiju vjerovatno neće biti održiv - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon samita G20 u Indiji.

Lideri G20, u odsustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, okupili su se u New Delhiju na dvodnevnom samitu pod temom "Jedna Zemlja, jedna porodica, jedna budućnost".

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom dogovoru o žitu, postignutom uz posredovanje Turkiye i UN-a, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Moskva se žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi s ruskim izvozom žitarica da postoje ograničenja u plaćanju, logistici i osiguranju pošiljki žitarica i đubriva te da se ne isporučuje dovoljno ukrajinskog žita u zemlje u potrebi.

Turkiye navodi da bi sporazum trebao biti nastavljen rješavanjem brojnih nedostataka koji su identifikovani te da ne postoji alternativa sporazumu potpisanom u julu 2022. jer drugi prijedlozi nisu ponudili "održiv, siguran i trajan" model.

- Ulažemo intenzivne napore da okončamo rat Rusije i Ukrajine, koji je koštao stotine hiljada života. Preduzeli smo mnoge diplomatske poteze, od Istanbulskog procesa, koji je doveo strane za isti sto, do razmjene zarobljenika i crnomorske inicijative - rekao je Erdogan.

U okviru crnomorskog sporazuma o žitu isporučeno je 33 miliona tona žitarica na međunarodna tržišta.

- Zahvaljujući inicijativi spriječili smo dalje produbljivanje krize s hranom - rekao je on.

Turkiye će uskoro održati sastanak radne grupe za sigurnost hrane kako bi doprinijela globalnoj sigurnosti hrane.

- Mišljenja smo da treba izbjegavati sve korake koji mogu narušiti mir u Crnom moru i eskalirati napetost u regionu - naglasio je Erdogan.

On je naglasio da je na prijedlog i zalaganje Turkiye, skrnavljenje svetih knjiga je također osuđeno u deklaraciji G20.

- Spaljivanje Kur'ana pod policijskom zaštitom je otvorena provokacija i zločin iz mržnje - kazao je Erdogan, dodajući da nikako ne mogu šutjeti o toj temi.

Erdogan je rekao i da bi sve zemlje trebale slijediti odlučniju politiku po pitanju neprijateljstva prema islamu.

Predsjednik Turkiye je nakon samita G20 u Indiji naglasio da ova zemlja preduzima važne korake kako u obnovljivoj energiji, tako i u investicijama u nuklearnu energiju i vodonik.

- Kao zemlja koja je prije šest mjeseci doživjela katastrofu zemljotresa, sa svim svojim kapacitetima smo spremni pomoći braći u Maroku - naveo je također on.

- Kao Turkiye vjerujemo da je moguć pravedniji svijet. Zemlja smo koja najviše pomaže srazmjerno bruto nacionalnom dohotku - naglasio je predsjednik Turkiye.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka je saopštilo da je najmanje 2.012 osoba poginulo, a 2.059 je povrijeđeno u snažnom zemljotresu koji je kasno u petak pogodio Maroko. Među povrijeđenima su 1.404 osobe u kritičnom stanju.

Smrtni slučajevi u zemljotresu magnitude sedam stepeni zabilježeni su u različitim regijama, uključujući El-Houz, Taroudant, Chichaoua, Tiznit, Marrakech, Azilal, Agadir, Casablancu i Youssoufiju.

(Biznis.ba / FENA)