Svijet

Erdogan svečano otvorio novu metro liniju u Istanbulu

Autor: Biznis.ba
Erdogan svečano otvorio novu metro liniju u Istanbulu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan svečano je otvorio drugu etapu metroa u azijskom dijelu Istanbula i poručio da taj grad polako ide ka ostvarenju cilja da postane globalni centar.

Riječ je o metro željeznici Uskudar-Cekmekoy-Sancaktepe kojom će putnici putovati vozovima bez vozača.

Erdogan je kazao da je taj projekt trebao i ranije biti završen, ali da se kasnilo zbog prolongiranja arheoloških iskopavanja na Uskudaru i zbog zahtjevnih testova s obzirom da se radi o metrou bez vozača.

"S projektima koji su u toku ćemo naredne godine imati 355 kilometara željeznice, a odlučni smo u realizaciji i najavljenih planova kojima ćemo dobiti više od hiljadu kilometara", poručio je Erdogan.

On je također najavio da će svečano otvorenje Trećeg aerodroma u Istanbulu biti održano 29. oktobra. Dodao je da će na području sadašnjeg aerodroma "Ataturk" biti izgrađen narodni park, a objekti oko njega pretvoreni u prestižni sajamski centar.

Metro željeznica bez vozača od Uskudara do Umraniye otvorena je prošle godine u dužini od 10,5 kilometara, a danas otvorena etapa od Umraniye do Cekmekoya duga je 9,5 kilometara.

"Tokom proteklih 11 mjeseci metro bez vozača prevezao je 15 miliona putnika. Put od Umraniye do Cekmekoya trajat će 27 minuta. Dnevni kapacitet metroa je 700.000 putnika", kazao je Erdogan i najavio nastavak projekata s ciljem rješavanja saobraćajnih gužvi u gradu na Bosforu.

Predsjednik Republike Turske Erdogan kratko je komentirao i ubistvo novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu i poručio da Turska od početka oprezno pristupa cijelom slučaju.

On je kazao da je Turska odlučna da istina bude utvrđena i pravda zadovoljena, a poručio je i da Turska prati i ko šta govori o tome ovih dana.

Erdohan je najavio da će u utorak tokom obraćanja Klubu parlamentarnih zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) detaljno govoriti o ubistvu novinara Khashoggija.

"Zašto je ovdje došlo 15 ljudi? Zašto je uhapšeno 18 ljudi? Sve te detalje treba rasvijetliti. O tome ću detaljno i drugačijim tonom govoriti u utorak na sjednici kluba parlamentarnih zastupnika", kazao je Erdogan.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Biznis.ba / AA