Vijeće EU

EU u sklopu sankcija uvodi zabranu uvoza ruskih dijamanata

Autor: Biznis.ba
EU u sklopu sankcija uvodi zabranu uvoza ruskih dijamanata
Foto: Ilustracija

Evropska unija će uvesti faznu zabranu uvoza ruskih dijamanata prerađenih u trećim zemljama u okviru novog paketa sankcija, saopšteno je iz Vijeća EU.

“Indirektna zabrana uvoza ruskih dijamanata kada su obrađeni odnosno brušeni i/ili polirani u trećim zemljama, uključujući nakit koji sadrži dijamante porijeklom iz Rusije, postepeno će se uvoditi od 1. marta 2024. i biti završena do 1. septembra te godine. Ovo postepeno uvođenje indirektnih zabrana uvoza opravdano je potrebom da se primjeni mehanizam sledljivosti koji omogućava efikasne mjere sprovođenja i minimizira poremećaje na tržištu EU“, navodi se u saopštenju.

EU će, također, uvesti ograničenja na uvoz neindustrijskih dijamanata iz Rusije od 1. januara, navodi se u dokumentu.

“EU uvodi zabranu direktnog ili indirektnog uvoza, kupovine ili transfera dijamanata iz Rusije. Ova zabrana se odnosi na dijamante poreklom iz Rusije, dijamante koji se izvoze iz Rusije, dijamante koji prolaze kroz Rusiju i ruske dijamante kada se obrađuju u trećim zemljama. Zabrana se primjenjuje na neindustrijske prirodne i sintetičke dijamante, kao i dijamantski nakit, od 1. januara 2024. godine”, navodi se u saopštenju.

Dijamanti su jedan od rijetkih preostalih velikih ruskih izvoznih proizvoda koji nisu bili na meti koordinisanih zapadnih sankcija uvedenih kao odgovor na specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, navodi Srna.