Mišljenja

Evropa bi mogla drastično povećati budžet za nabavku oružja

Autor: Biznis.ba
Evropa bi mogla drastično povećati budžet za nabavku oružja
Foto: Unsplash

"Evropa nije spremna za rat sa Rusijom ili rizik da bi bivši američki predsjednik Donald Trump, ukoliko se vrati u Bijelu kuću, mogao da povuče SAD iz NATO-a i zbog toga mora da poveća potrošnju za odbranu, smatra izvršni direktor Airbusa Guillaume Faury.

Faury, izvršni direktor najveće evropske kompanije za vazduhoplovstvo i odbranu, rekao je za Guardian da je sada "odlučujući trenutak" da se unaprijedi odbrambena industrija kontinenta, nakon što je sukob Rusije i Ukrajine doveo do rata na granicama zapadne Evrope.

Faury je ocijenio da su se evropske nacije do sada previše oslanjale na SAD kada je riječ o nabavci oružja i vojne opreme i da zbog toga nisu razvile odgovarajuće kapacitete u ključnim oblastima odbrane.

Faury je rekao da bi Evropa trebalo ozbiljno da shvati Trumpova upozorenja da bi SAD mogle da istupe iz NATO-a i da se pripremi za takav scenario.

Izvršni direktor Airbusa pozvao je Evropu i Veliku Britaniju da udruže napore i spoje rivalske programe borbenih aviona.

Airbus proizvodi vojnu opremu i polovinu komercijalnih aviona na globalnom nivou.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je poručio zemljama NATO-a da rizikuju da izazovu nuklearni sukob ako pošalju svoje trupe da se bore u Ukrajini, podsjeća Guardian i dodaje da je to bio Putinov odgovor na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da ne isključuje mogućnost da u budućnosti evropske zemlje pošalju svoje trupe u Ukrajinu.