Svijet

Evropska unija odlučila: Embargo na uvoz ruske nafte, Sberbanka isključena iz SWIFT-a

Autor: Biznis.ba
Evropska unija odlučila: Embargo na uvoz ruske nafte, Sberbanka isključena iz SWIFT-a

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen iznijela je detalje o šestom paketu sankcija koje će se dogovoriti u narednim danima.

Navela je četiri različite vrste sankcija. Na meti sankcija će biti visoki ruski vojni časnici koji su počinili zločine u Buči i Mariupolju.

"Znamo tko ste, nećete se izvući s ovim", rekla je. Dalje, von der Leyen je rekla da će Sberbank, najveća ruska banka biti isključena iz SWIFT sustava bankovnih prijenosa. Također, tri velika ruska državna televizijska emitera bit će odsječena od EU putem kabela, satelita ili interneta. "Odsjeći ćemo glasnika koji pojačava Putinove laži", kako je rekla šefica EU komisije.

Von der Leyen je rekla da EU također najavljuje kraj svoje ovisnosti o ruskoj nafti.

"Ovo će biti potpuna zabrana uvoza sve ruske nafte, pomorske, cjevovodne, sirove i rafinirane. Pobrinut ćemo se da postupno izbacimo rusku naftu tako da nama i našim partnerima bude omogućeno osiguranje alternativnih putova opskrbe. Time želimo minimizirati utjecaj na globalna tržišta. Neće biti lako, ali u roku od šest mjeseci želimo zaustaviti uvoz sirove nafte iz Rusije, a do kraja godine i svih drugih naftnih proizvoda", rekla je Ursula von der Leyen.

Najnoviji i dosad najteži, šesti paket sankcija, morat će jednoglasno potvrditi 27 članica EU. Stav članica nije jedinstven jer je Slovačka već najavila da će tražiti izuzeće, a Mađarska sugerirala da su sankcije za opskrbu energijom za njih "crvena linija".

Von der Leyen je rekla da Europa ima posebnu odgovornost prema Ukrajini te predložila "ambiciozni paket oporavka" ratom pogođene zemlje.

Biznis.ba