Svijet

Finska premijerka planira skratiti radno vrijeme na četiri dana sedmično i šest sati dnevno

Autor: Biznis.ba
Finska premijerka planira skratiti radno vrijeme na četiri dana sedmično i šest sati dnevno

Sanna Marin ima 34 godine, a poznata je po tome što je najmlađa premijerka na svijetu. Ovih dana privlači pažnju idejom za skraćenim radnim vremenom u Finskoj koji podrazumijeva da se radi četiri dana sedmično po šest sati.

Finska premijerka Sanna Marin istakla je kako ljudi zaslužuju provoditi više vremena sa svojom porodicom i voljenima, a da će uz ovakvo fleksibilno vrijeme uspijevati u tome.

"Osim toga, mogu se posvetiti više svojim hobijima i drugim aspektima svog života poput kulture", navela je Sanna Marin.

Ova mlada premijerka majka je jednog djeteta i trenutno predvodi koaliciju lijevog centra sastavljenu od pet stranaka, a koje predvode žene. Tri od njih su mlađe od 35 godina.

Nova finska premijerka je bivša ministrica saobraćaja i komunikacija u ovoj državi, a dok je bila na toj funkciji također se zalagala za kraće radne sedmice kako bi se poboljšao odnos radnika, ali i povećala produktivnost.

Dok sve više kompanija nastoji povećati produktivnost uz zadržavanje naglaska na ravnoteži između radnog i privatnog života, ideja o kraćoj radnoj sedmici postaje sve više uobičajena.

Trenutno u Finsoj normalno radno vrijeme podrazumijeva osam sati dnevno i pet dana u sedmici, međutim, ideja o skraćenom radnom vremenu naišla je na odobravanje ministrice obrazvanja Li Andersson.

"Od velike je važnosti dopustiti građanima Finske da imaju skraćeno radno vrijeme. To pitanje nije povezano sa tim što ga predlažu žene, već se odnosi na pružanje pomoći i ispunjavanja datog obećanja biračima", rekla je Li Anderson.

U susjednoj Švedskoj u kojoj je šestosatno radno vrijeme uspostavljeno 2015. godine rezultati su pokazali kako su radnici sretniji, produktivniji i bogatiji. Također, pojedine kompanije poput Microsofta u Japanu, su uvele kraće radne dane s četverodnevnom radnom sedmicom i peterosatnim radnim danom.

Države u Europskoj uniji posebno su poznate po kulturama rada prilagođenim porodici i porodičnom životu, a Finska se nimalo ne razlikuje.

Biznis.ba