Svijet

Ford ukida 12.000 radnih mjesta u Evropi

Autor: Biznis.ba
Ford ukida 12.000 radnih mjesta u Evropi

Proizvođač automobila Ford objavio je da će ukinuti 12.000 radnih mjesta u Evropi do kraja 2020. godine, jer pojednostavljuje poslovanje u regionu kako bi povećao profitabilnost.

Smanjenje broja radnih mjesta dio je opsežnog restrukturisanja koje uključuje ranije najavljeno gašenje šest proizvodnih pogona u Evropi. Ford smanjuje ukupan broj pogona u Evropi na 18, jer reorganizuje svoje poslovanje u tri odjeljenja: komercijalna vozila, putnička vozila i uvoz Fordovih vozila kao što je Mustang.

Ford Evropa saopštio je da će pozicije na starom kontinentu biti eliminisane uglavnom dobrovoljnim programom razdvajanja do 2020. godine.

"Razdvajanje zaposlenih i zatvaranje proizvodnih pogona su najteže odluke koje smo donijeli. Kompanija će svim zaoslenima pružiti podršku za ublažavanje posljedica", kazao je Stuart Rowley, predsjednik Forda Evropa.

Ford je ranije saopštio da zatvara fabriku motora Bridžend u Velsu, fabriku mjenjača u Francuskoj i tri fabrike u Rusiji, dok će pogon slovačkom Kechnecu prodati kompaniji Magna.

Biznis.ba / AA