"CMA CGM"

Francuski brodarski div udvostručuje vozarine na ruti Azija - Mediteran

Autor: Biznis.ba
Francuski brodarski div udvostručuje vozarine na ruti Azija - Mediteran
Agencije

Francuska brodarska grupa CMA CGM najavila je da će od 15. januara udvostručiti vozarine za kontejnerski prijevoz na potezu od Azije do Mediterana.

Od 15. januara vozarina na ruti Azija - zapadni Mediteran iznosit će 6000 dolara po kontejneru od 40 stopa, stoji u obavijesti objavljenoj u utorak na web-stranici francuske kompanije. Na prvi dan nove godine iznosila je 3000 dolara.

Podignute su i vozarine na ruti prema Jadranu, na 6100 dolara po kontejneru od 40 stopa, i prema istočnom Mediteranu, na 6200 dolara. Vozarina na ruti prema Crnom moru iznosi sada 6300 dolara. Glasnogovornica CMA CGM-a nije Reutersu željela navesti dodatne pojedinosti o podizanju vozarina.

Brodare zabrinjavaju učestali napadi jemenskih Huta u Crvenom moru na brodove povezane s Izraelom. Huti napadima iskazuju podršku Palestincima u Pojasu Gaze, a SAD je odgovorio najavom međunarodne vojne koalicije koja bi trebala jamčiti sigurnost plovidbe.

Danski brodar Maersk objavio je u utorak da vraća brodove na dužu rutu preko Rta dobre nade, pridruživši se njemačkom Hapag-Lloydu koji zbog rizika izbjegava Sueski kanal već više od dvije sedmice.

Glasnogovornica francuskog brodara rekla je da nemaju što dodati prošlosedmičnoj obavijesti da planiraju postupno povećati broj brodova u tranzitu kroz Sueski kanal, uz kontinuirano praćenje situacije, prenosi Hina.