Postavljene blokade

Francuski fameri planiraju 'opsadu' Pariza

Autor: Biznis.ba
Francuski fameri planiraju 'opsadu' Pariza
Agencije

Francuska vlada danas pokušava hitno umiriti poljoprivrednike u posljednjem pokušaju da spriječi veliku blokadu francuske prijestolnice ove sedmice.

No, lideri poljoprivrednih sindikata ne pokazuju nikakve znakove odustajanja od protesta zbog niza pritužbi povezanih s porezima, propisima i cijenama.

Novopečeni francuski premijer Gabriel Attal proveo je današnji dan u posjetu stočnoj farmi u Indre-et-Loireu, dok je ministar poljoprivrede Marc Fesneau obećao da će nove mjere biti predstavljene već u utorak kako bi se riješile zabrinutosti farmera i na nivou EU-a i na nacionalnom nivou.

Ministri pokušavaju spriječiti najavljenu farmerku "opsadu" Pariza, pri čemu su na glavnim cestama širom Francuske već postavljene blokade.

Attal je danas priznao da su pravila koja su na snazi godinama gomilala probleme poljoprivrednicima tokom posljednjih desetljeća, te se žalio da se čini da politika dovodi do sukoba poljoprivrednika i ekologa. Iako je prekjučer najavio neke ustupke, Attal je rekao kako je dobro svjestan da se vlada još nije pozabavila ključnim problemima na koje se žale poljoprivrednici.

Čini se da ključni lideri poljoprivrednih sindikata nisu bili impresionirani vladinim obećanjima. Planovi za veliku akciju nisu se promijenili, rekao je Arnaud Rousseau, lider sindikata poljoprivrednika FNSEA. Govoreći za BFMTV s barikade u blizini Beauvaisa, sjeverno od Pariza, Rousseau je rekao farmerima da se odmore prije sedmice "pune opasnosti".

Nezadovoljstvo među poljoprivrednicima pretočilo se u velike proteste širom Evrope, potaknute pritužbama na ekološke propise i povećanja poreza na dizelsko gorivo. Uprkos značajnim subvencijama iz Zajedničke poljoprivredne politike EU-a, političke grupe krajnje desnice sve su više nastojale iskoristiti bijes poljoprivrednika, prenosi Index.

Marine Le Pen, liderka krajnje desne stranke, također se danas sastala s poljoprivrednicima, postavljajući pitanje želi li vlada "iskorijeniti francusku poljoprivredu radi daljnje globalizacije".