Pritisak na Vladu

Francuski farmeri nastavljaju 'opsadu' Pariza

Autor: Biznis.ba
Francuski farmeri nastavljaju 'opsadu' Pariza
Agencije

Francuski farmeri obećali su u srijedu da će održavati blokade na ključnim autoputevima u Parizu treći dan zaredom, povećavajući pritisak na vladu za još ustupaka u sukobu koji je podstakao slične proteste i drugdje u Evropi.

Žalbe farmera se kreću od povećanja troškova do ispunjavanja ciljeva smanjenja emisije ugljenika, cijena goriva, inflacije, birokratije i ukrajinskog uvoza žitarica.

Francuska mobilizacija je prerasla u ozbiljnu krizu za premijera Gabrijela Atala, koji je tek tri sedmice na funkciji nakon promjene kabineta od strane predsjednika Emmanuela Macrona.

Oko 1.000 farmera sa stotinama vozila planiralo je treći dan blokirati ključne puteve ka Parizu, a neki će spavati u svojim traktorima preko noći.

Vlasti su saopćile da je u utorak uveče širom Francuske i dalje bilo 120 blokada na putevima, sa više od 12.000 farmera i 6.000 traktora.

Obraćajući se parlamentu, Attal je rekao da je njegova vlada spremna da riješi krizu i pohvalio poljoprivredni sektor kao "našu snagu i naš ponos".

Poljoprivreda utjelovljuje "vrijednosti rada, slobode i preduzetništva", rekao je Attal i dodao: "To je jedan od temelja našeg identiteta i naše tradicije."

Očigledno misleći se na sporna pravila EU, rekao je: "Francuskoj se mora odobriti izuzetak za poljoprivredu."

Ali priznajući da prva serija mjera najavljenih u petak nije otišla dovoljno daleko, Attal je poslanicima rekao da će "nove mjere podrške" biti objavljene u narednim danima.