Pritisak na vladu

Francuski farmeri se pripremaju za nastavak 'opsade' Pariza

Autor: Biznis.ba
Francuski farmeri se pripremaju za nastavak 'opsade' Pariza
Foto: FENA

Poljoprivrednici se spremaju u utorak drugi dan opkoliti Pariz barikadama koje otežavaju saobraćaj, koristeći stotine glomaznih traktora i gomile bala sijena da blokiraju autoputeve koji vode do glavnog grada Francuske kako bi izvršili pritisak na vladu u pogledu budućnosti njihove industrije, koju su uzdrmale reperkusije rata u Ukrajini.

Blokada glavnih saobraćajnica oko Pariza – domaćina Ljetnih olimpijskih igara za šest mjeseci – i protesti u drugim dijelovima Francuske obećali su još jednu tešku sedmicu za novog premijera Gabriela Atala, nakon manje od mjesec dana na dužnosti.

Očekuje se da će Attalova vlada objaviti nove mjere u utorak nakon razgovora sa sindikatima poljoprivrednika, nakon što poljoprivredne mjere predstavljene prošle sedmice nisu ispunile njihove zahtjeve da proizvodnja hrane bude unosnija, lakša i pravednija.

Poljoprivrednici su u ponedjeljak rasporedili konvoje traktora, prikolica, pa čak i kombajna u, kako su opisali, "opsadu" Pariza kako bi dobili više ustupaka. Neki demonstranti su došli sa rezervama hrane, vode i šatora da ostanu na barikadama ako vlada ne učini ustupke.

Došli smo da branimo francusku poljoprivredu", rekao je Christophe Rossignol, 52-godišnji farmer organskih voćnjaka i drugih usjeva.

Traktori na barikadi istočno od Pariza bili su parkirani tako da su formirali nešto što je izgledalo kao klas pšenice kada se vidi iz vazduha.

- Idemo iz krize u krizu - rekao je Rossignol.

Neka vozila nosila su plakate na kojima je pisalo “Nema hrane bez farmera” i “Naš kraj bi za vas značio glad”.