velika investicija

Francuski milijarder ulaže u Ukrajinu usred rata

Autor: Biznis.ba
Francuski milijarder ulaže u Ukrajinu usred rata
Foto: Unsplash

Konzorcijum predvođen NJJ holdingom, investicionom firmom čiji je vlasnik Gzavije Nil, francuski milijarder i osnivač velike evropske telekomunikacione grupe Iliad, saopštio je da je kupio Datagroup-Volia.

Riječ je o ukrajinskom provajderu fiksnih telekomunikacija i kablovske televizije. Ujedno su kupili i Lifecell, trećeg najvećeg i najbrže rastućeg mobilnog operatera u zemlji.

Transakcija je zaključena nakon ispunjenja prethodno dogovorenih uslova, uključujući sve potrebne dozvole regulatornih tijela.

Vijest je saopštila američka investiciona firma Horizon Capital, koja je dio ovog konzorcijuma. Najavljeno je da će Datagroup-Volia i Lifecell biti spojeni kako bi stvorili jedinstvenu telekom platformu.

Objedinjena platforma će pružati usluge mobilne telefonije za skoro 10 miliona Ukrajinaca, dok će njena fiksna mreža pokrivati više od četiri miliona domaćinstava širom zemlje. Ponudit će trostruku uslugu (mobilna i fiksna telefonija i televizija).

Pravo vrijeme za ulaganje u Ukrajinu

Navodi se i da je ovo prva velika investicija novog ulagača na tržištu i značajnog strateškog investitora od početka ratnog sukoba, prenosi Ekapija. Ona će podržati rast i modernizaciju ukrajinske telekomunikacione infrastrukture kroz ulaganje u opremu i proširenje fiksne i mobilne mreže.

Sljedeći korak biće potpisivanje ugovora o zajmu, nakon čega slijedi isplata zajedničkog finansijskog paketa od 435 mil USD koji obezbjeđuju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC).

Oba tijela su dobila potrebna odobrenja nakon najave ovog posla na Konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu u junu 2024.

Mihajlo Šelemba, generalni direktor Datagroup-Volia, sa sjedištem u Kijevu, vodiće grupu Lifecell-Datagroup-Volia kao njen direktor.

Osnivač NJJ holdinga, milijarder Gzavije Nil smatra da će ova investicija biti "signal drugima da Ukrajina nudi dobre prilike i da je sada pravo vrijeme za ulaganje".