Svijet

Gas će do 2030. biti drugi najveći svjetski izvor energije

Autor: Biznis.ba
Gas će do 2030. biti drugi najveći svjetski izvor energije

Očekuje se da će do 2030. godine prirodni plin umjesto uglja postati drugi najveći svjetski izvor energije nakon nafte, zahvaljujući nastojanjima da se smanji zagađenje vazduha i povećanju upotrebe tečnog prirodnog plina (TPG), saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

IEA, sa sjedištem u Parizu, navela je u izvještaju “Izgledi svjetske energetike 2018” da će potražnja za energijom porasti za više od četvrtine između 2017. i 2040. godine, pod pretpostavkom da se poboljša energetska učinkovitost, dok će se bez tih poboljšanja potražnja udvostručiti, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Globalna potražnja za plinom bi se, prema procjenama IEA-e, povećavala za 1,6 odsto godišnje do 2040. godine i bila bi za 45 odsto veća nego danas.

Procjene su utemeljene na dokumentu IEA-e “Novi politički scenario”, koji uzima u obzir zakonodavstvo i politike za smanjenje emisija, kao i borbu protiv klimatskih promjena, a takođe polazi od pretpostavke veće energetske učinkovitosti u korištenju goriva, energetske učinkovitosti zgrada i drugih faktora.

Kina najveći uvoznik

Kina, koja je već najveći svjetski uvoznik nafte i uglja, uskoro će postati najveći uvoznik plina, a neto uvoz bi se približio razini Evropske unije do 2040. godine, predviđa IEA.

Prema računici Rojtersa, a na temelju podataka kineske uprave carina, Kina je već potisnula Japan s pozicije najvećeg svjetskog uvoznika prirodnog plina.

Iako je Kina treći po veličini korisnik prirodnog plina u svijetu, iza Sjedinjenih Država i Rusije, ona mora uvoziti blizu 40 odsto svojih potreba jer domaća proizvodnja ne može ‘ispratiti’ potražnju.

Azijske ekonomije u usponu učestvovaće u globalnoj potražnji za plinom s blizu 50 odsto, a njihov udio u uvozu TPG-a će se do 2040. udvostručiti na 60 odsto, navodi se u izvještaju IEA-e.

Globalna potražnja za električnom energijom će se povećavati za 2,1 odsto godišnje, uglavnom usljed rasta potrošnje u zemljama u razvoju.

Električna energija će do 2040. godine učestvovati s jednom četvrtinom u ukupnoj potrošnji energije koju koriste krajnji korisnici, poput domaćinstava i industrije.

Ugljen i obnovljivi izvori energije će zamijeniti mjesta u energetskom miksu za proizvodnju struje.

Borba protiv klimatskih promjena

Procjenjuje se da će udio uglja u tom miksu 2040. godine pasti na jednu četvrtinu s današnjih blizu 40 odsto, dok bi obnovljivi izvori energije sa sadašnje jedne četvrtine porasli na nešto više od 40 odsto.

Emisije ugljen-dioksida vezane za proizvodnju električne energije će nastaviti rasti sporo, ali stabilno do 2040. godine.

Emisije CO2 bi s nivoa iz 2017. godine, kako predviđa IEA, porasle za 10 odsto na 36 gigatona 2040. godine, uglavnom usljed povećanja potrošnje nafte i plina.

Ova putanja je “daleko od koraka” koje je prema znanstvenim saznanjima potrebno poduzeti kako bi se izborili s klimatskim promjenama, navodi se u izvještaju IEA-e.

Biznis.ba