Svijet

Gas iz Turskog toka do Bugarske, Srbije i Mađarske 2020.

Autor: Biznis.ba
Gas iz Turskog toka do Bugarske, Srbije i Mađarske 2020.

Prirodni gas koji će se isporučivati preko drugog kraka gasovoda Turski tok mogao bi početkom 2020. godine da poteče kroz gasne transmisione sisteme Bugarske, Srbije i Madjarske, najavio je danas generalni direktor Gasproma Aleksej Miler.

“Kada Turski tok bude operativan u punom projektovanom kapacitetu, gas preko Turskog toka će moći da poteče i kroz sisteme za prenos gasa Bugarske, Srbije i Mađarske početkom 2020. godine”, rekao je Miler, a prenosi ruska agencija Tass.

On je dodao da su pomenute tri zemlje donijele odluku o razvoju svojih gasnih transmisionih mreža.

Gasprom je prije dva dana nastavio sa polaganjem cijevi za drugi krak gasovoda Turski tok, nakon što je u aprilu završena izgradnja prvog kraka.

Do sada su položene cijevi u dužini od 1.161 kilometra, što je 62 posto ukupne dužine gasovoda.

Gasprom i turski Botas su u maju potpisali protokol o izgradnji kopnenog djela gasovoda “Turski tok” koji će dovesti ruski gas do evropskih potrošača.

Potpredsjednik Gasproma Vitalij Markelov je nedavno izjavio da se sa Turskom pregovara o ruti drugog kraka gasovoda preko teritorije te zemlje, a zamjenik izvršnog direktora Gasproma Aleksandar Medvedev kaže da će vrlo brzo biti donijeta konačna odluka o ruti.

Prema njegovim riječima, trenutno se razgovara o dvije ključne opcije u skladu sa procedurama u Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji, a kao potencijalna tržišta imenovao je Grčku, Italiju, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

Prva linija gasovoda “Turski tok” će snabdjevati gasom samo Tursku, dok će druga služiti za dopremanje ruskog gasa do južne i jugoistočne Evrope, prenosi Tanjug.

Svaki krak gasovoda će imati kapacitet od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 11,4 milijarde eura.

Biznis.ba