Svijet

Globalna potrošnja uglja na vrhuncu svih vremena 2023.

Autor: Biznis.ba
Globalna potrošnja uglja na vrhuncu svih vremena 2023.
ugalj

Očekuje se da će globalna upotreba uglja dostići rekordnu vrijednost 2023. godine, jer potražnja u ekonomijama u nastajanju i ekonomijama u razvoju ostaje jaka, navodi se u izvještaju Međunarodne energetske agencije (IEA) u petak.

Očekuje se da će potražnja za ugljem porasti za 1,4% u 2023. godini, po prvi put premašivši 8,5 milijardi metričkih tona jer se očekuje da će potrošnja u Indiji porasti za 8%, a u Kini za 5% zbog rastuće potražnje za električnom energijom i slabe proizvodnje hidroenergije, IEA je rekla.

U Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama, međutim, predviđa se da će potrošnja uglja pasti za oko 20 posto u 2023. godini, navodi se u izvještaju, prenosi Reuters.

Očekuje se da će upotreba uglja opasti do 2026. godine, kada bi veliko proširenje obnovljivih kapaciteta u naredne tri godine trebalo pomoći smanjenju upotrebe za 2,3% u odnosu na nivoe iz 2023. godine, čak i uz odsustvo ili snažnije politike čiste energije.

Međutim, predviđa se da će globalna potrošnja ostati preko 8 milijardi metričkih tona 2026. godine, navodi se u izvještaju. Kako bi se postigli ciljevi postavljeni Pariškim sporazumom, upotreba nesmanjenog uglja bi morala znatno brže opasti, dodaje se.

Očekuje se da će Kina činiti više od polovine globalne ekspanzije obnovljivih izvora energije u naredne tri godine, što će uzrokovati pad potražnje za ugljem u zemlji 2024. i plato do 2026. godine, saopćila je IEA.

Polovina svjetske upotrebe uglja dolazi iz Kine, tako da će na izglede za ugalj u narednim godinama značajno utjecati tempo primjene čiste energije, vremenski uslovi i strukturne promjene u kineskoj ekonomiji, navodi se u izvještaju.

Očekuje se da će ove godine Kina, Indija i jugoistočna Azija predstavljati tri četvrtine globalne potrošnje uglja, u odnosu na četvrtinu iz 1990. godine, a očekuje se da će potrošnja u jugoistočnoj Aziji nadmašiti SAD i EU 2023. godine, navodi se u izvještaju.

Indija i jugoistočna Azija su jedine regije u kojima se očekuje značajan rast potrošnje uglja do 2026. godine, navodi se u izvještaju.