Inflacija iznad očekivanja

Goldman Sachs: Američka ekonomija nije ni blizu recesije

Autor: Biznis.ba
Goldman Sachs: Američka ekonomija nije ni blizu recesije
Foto: Arhiv

Meko slijetanje američke ekonomije koje je nekada izgledalo gotovo nemoguće za Federalne rezerve, sada je izvjesno, poručio je glavni ekonomista banke Goldman Sachs, Jan Hacijus.

„U svakom slučaju, ne izgleda da je ekonomija blizu recesije“, rekao je Hacijus za CNN.

Iako priznaje da je inflacija ove godine skočila više nego što se očekivalo, Goldmanov ekonomista ostaje pri svom stavu o mekom slijetanju, formulaciji koja se koristi kada ekonomski parametri s visokih vrijednosti padaju kontrolisano.

“Ako pogledam ukupni tok vijesti tokom prošle godine, on je i dalje vrlo, vrlo pozitivan. Inflacija se u tom periodu značajno smanjila. I što je još važnije, došlo je do pada bez značajne slabosti u aktivnosti. Nismo vidjeli recesiju. Nismo bili čak ni blizu recesije”, smatra on.

Za borbu protiv inflacije, Federalne rezerve su povećale kamatne stope 2022. i 2023. najbržim tempom od 1980-ih pod vodstvom legendarnog šefa Fed-a Pola Volkera, podsjeća CNN.

Mnogi su se plašili da će rat protiv inflacije uzrokovati porast nezaposlenosti i kratki spoj u ekonomskom oporavku od Covid-19. U jednom trenutku u jesen 2022, Bloombergov model je predvidio 100% rizik od recesije u SAD u narednih 12 mjeseci.

Sada mnogi ekonomisti prognoziraju meko slijetanje jer su se potrošačka potrošnja i tržište rada pokazali mnogo otpornijim nego što se očekivalo.

Hacijus je za CNN rekao da je “prilično uvjeren” da neće doći do recesije u SAD ni u narednih 12 mjeseci. Ta optimistična prognoza trebalo bi da bude olakšanje onima u Bijeloj kući koji pokušavaju da “prodaju” biračima ekonomsku poruku predsjednika Joe Biden-a. Recesija bi, u suprotnom, mogla osujetiti taj napor u izbornoj godini.

Od 1900. godine, svih pet predsjednika koji su se kandidovali za reizbor u godini kada su imali recesiju, izgubili su, prema podacima TD Cowen Washington Research Group. (Tih pet predsjednika bili su William Howard Taft, Herbert Hoover, Jimmy Carter, George HW Bush i Donald Trump.)

Šta bi moglo ubrzati smanjenje stopa

Hacijus je rekao za CNN da će se inflacija vjerovatno dovoljno ohladiti do juna da otvori put Fed-u da počne s smanjivanjem kamatnih stopa. To bi pomoglo u smanjenju visokih troškova zaduživanja za sve, od hipoteka i kredita za automobile do kreditnih kartica.

„Naša prognoza i trenutna očekivanja tržišta su da će prvo smanjenje doći u junu, ali će zavisiti od podataka“, rekao je Hacijus.

Fed bi mogao ubrzati smanjenje kamatnih stopa ako historijski snažno tržište rada počne da slabi.

Iako je zapošljavanje ostalo čvrsto, stopa nezaposlenosti porasla je na 3,9% u februaru, u odnosu na historijski minimum od 3,5% u julu 2023.

Hacijus je rekao da, ako se stopa nezaposlenosti pomakne u raspon od niskih 4%, to bi učinilo zvaničnike unutar Fed-a dovoljno nervoznima da počnu s povlačenjem svojih planova za smanjenje stope, prenosi Investitor me.