nakon najnovijeg izvještaja

Goldman Sachs smanjio izglede za recesiju u SAD-u

Autor: Biznis.ba
Goldman Sachs smanjio izglede za recesiju u SAD-u
Foto: Ilustracija

Goldman Sachs smanjio je izglede da će Sjedinjene Države spasti u recesiju u sljedećih 12 mjeseci za pet postotnih bodova na 15%, nakon najnovijeg izvještaja o zapošljavanju koje je pokazalo podatke bolje od očekivanih.

U septembru je povećanje broja radnih mjesta u SAD-u najviše poraslo u šest mjeseci, a stopa nezaposlenosti pala je na 4,1%, izvijestilo je u petak Ministarstvo rada.

Septembarski izvještaj o zapošljavanju "resetiralo je priču o tržištu rada" i umirilo strahove o potražnji za radnom snagom koja "prebrzo slabi da bi spriječila rast stope nezaposlenosti", rekao je glavni američki ekonomist Goldman Sachsa Jan Hatzius u bilješci u nedjelju.

Brokerska kuća na Wall Streetu zadržala je svoju prognozu uzastopnih smanjenja od 25 baznih bodova kako bi dosegla terminalnu stopu od 3,25-3,5% do lipnja 2025.

"Sada vidimo mnogo manji rizik od novog smanjenja stope od 50 bps", rekao je Hatzius.

Federalne rezerve smanjile su svoju referentnu stopu za 50 bps u septembru na raspon od 4,75%-5,00%, što je prvo smanjenje stope od 2020.

Financijska tržišta povećala su izglede za smanjenje od četvrtine postotnog boda u novembru na 95,2% sa 71,5% prije izvještaja, pokazao je alat FedWatch grupe CME, prenosi SEEbiz.

Dok su brojke o poslovima bile promjenjive, vjerojatno se mogu uzeti zdravo za gotovo jer nema jasnih naznaka za daljnje uporne negativne revizije, rekla je brokerska kuća Wall Streeta.

"U širem smislu, ne vidimo očigledan razlog da rast radnih mjesta bude osrednji u vrijeme kada je broj radnih mjesta velik, a BDP (bruto domaći proizvod) snažno raste", rekao je Hatzius.

Međutim, oktobar će vjerovatno biti posebno kompliciran mjesec, s uraganom i velikim štrajkom koji prijete smanjenjem plata, upozorila je brokerska kuća.