Svijet

Google će ove godine izgubiti 50 miliona dolara jer je Fortnite zaobišao Play Store

Autor: Biznis.ba
Google će ove godine izgubiti 50 miliona dolara jer je Fortnite zaobišao Play Store
Većina aplikacija i igara danas nemaju luksuz donošenja odluke o kreiranju vlastitog lanca distribucije jer je Googleova ponuda na Play Storeu od ključnog značaja za njihov posao. Međutim, iz Epic Gamesa vjeruju kako je njihova igra dovoljno popularna da sve zainteresovane dovede do njihove službene stranice, što se pokazalo tačnim.

Nakon stjecanja velike popularnosti, Fortnite je stigao na Appleov App Store. Ovaj proces koštao je Google više od 50 miliona dolara u 2018. godini, prenose strani mediji novi izvještaj.

Naime, od datuma pokretanja mobilne aplikacije, Fortnite je zaradio više od 180 miliona dolara na iOS uređajima, na kojima je bio dostupan od 15. septembra prije nego se počeo širiti među milionima korisnika App Storea.

Prema podacima rodne kuće Sensor Tower, Fortnite je Appleu donio više od 54 miliona dolara zahvaljujući distribuciji aplikacije putem internet prodavnice američkog tehno giganta.

Podsjećamo, nakon samo godinu dana postojanja igra Fortnite prikupila je 125 miliona registrovanih igrača. Više od 40 miliona ljudi igra Fortnite barem jednom mjesečno.

Biznis.ba / Klix