Svi će moći pogledati

Google obezbjeđuje javnosti mapu sa uočenim curenjem nafte i gasa

Autor: Biznis.ba
Google obezbjeđuje javnosti mapu sa uočenim curenjem nafte i gasa
Foto: Pixnio

MethaneSAT lansiraće sljedećeg mjeseca, jedan od nekoliko satelita koji se postavljaju kako bi se pratila emisija metana širom svijeta i kako bi se utvrdili glavni izvori gasa staklene bašte. 

Na ovom projektu rade EDF, Novozelandska svemirska agencija, Univerzitet Harvard, Google i druge kompanije.

Podaci sa satelita biće dostupnim svim putem Google Clouda. Google će obezbijediti računarske mogućnosti za obradu informacija tako da mapu sa uočenim curenjem nafte i gasa može svako da pogleda.

Google je rekao da će napraviti mapu naftne i gasne infrastrukture, koristeći vještačku inteligenciju za identifikaciju komponenti kao što su rezervoari za naftu. Podaci MethaneSAT o emisijama će biti prekirveni Google mapom kako bi se lakše razumjelo koji tipovi opreme za naftu i gas imaju tendenciju da u najvećoj mjeri "popuste".

Partneri na projektu smatraju da su ove informacije dragocjene za energetske kompanije, istraživače i javni sektor kako bi se predvidjela i ublažila emisija metana u kompenentama koje su generalno najosjetljivije.

Lansiranje dolazi u trenutku kada vlade razvijaju kratkotrajni izbor gasa staklene bašte, a preko 50 država i nezavisnih operatera nafte i gasa pokušava da smanji stepen curenja metana, prenosi "PCpress".