Svijet

Gotovo polovina svjetskog stanovništva živi s manje od 5,50 dolara dnevno

Autor: Biznis.ba
Gotovo polovina svjetskog stanovništva živi s manje od 5,50 dolara dnevno
Uprkos napretku u smanjenju ekstremnog siromaštva, gotovo polovina svjetskog stanovništva živi s manje od 5,50 dolara dnevno, s rastućim udijelom siromašnih u bogatim svjetskim ekonomijama, objavila je Svjetska banka.

U polugodišnjem izvještaju, banka je objavila širu analizu siromaštva kako bi pokazala zaostajanje nekih zemalja, iako je udio onih koji žive u ekstremnom siromaštvu - zarađujući manje od 1,90 dolara dnevno - nastavio da opada u posljednjim godinama.

Na osnovu proširenih kriterija siromaštva, u izvještaju je ustanovljeno da je broj siromašnih širom svijeta još "neprihvatljivo visok", dok se plodovi ekonomskog rasta "neravnomjerno dijele među regijama i zemljama".

Iako je globalni ekonomski rast u posljednjim godnama usporen, ukupan broj ljudi koji žive u siromaštvu opao je više od 68 miliona između 2013 i 2015. godine - što je brojka ravna stanovništvu Ujedinjenog Kraljevstva ili Tajlanda.

Uprkos poboljšanjima, u izvještaju se navodi kako trenutni trendovi pokazuju da bi cilj Svjetske banke na smanjenju globalnog siromaštva na manje od tri posto svjetskog stanovništva mogao biti nedostižan, prenosi agencija AFP.

Biznis.ba / FENA