Svijet

Grčki farmeri planiraju miting u Atini početkom iduće sedmice

Autor: Biznis.ba
Grčki farmeri planiraju miting u Atini početkom iduće sedmice
Foto: 902.gr

Grčki farmeri planiraju da održe miting u Atini početkom iduće sedmice, pojačavajući sindikalnu akciju nakon sedmica protesta zbog povećanja troškova energije i konkurencije iz inostranstva, saopćili su u četvrtak njihovi sindikati.

Dijeleći brojne iste pritužbe kao i farmeri u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Poljskoj i Italiji, grčki farmeri okupili su se posljednjih sedmica sa svojim traktorima širom zemlje, nakratko blokirajući puteve i granične prelaze za teretne kamione.

Vlada je u utorak predložila daljnju podršku tom sektoru, uključujući jeftiniju električnu energiju za dvije godine, pored jednogodišnjeg produženja poreske olakšice za poljoprivredni dizel najavljen prošle sedmice.

Premijer Kyriakos Mitsotakis istakao je da Grčka također ima fiskalna ograničenja.

Farmeri, međutim, tvrde da mjere nisu dovoljne i da su se njihovi sindikati sastali u četvrtak u centralnom gradu Larisi kako bi odlučili o svojim narednim potezima.

- Odlučili smo da organizujemo veliki skup s našim traktorima i automobilima u Atini u utorak - izjavio je Rizos Marudas, čelnik sindikata poljoprivrednika u Larisi, novinarima nakon sastanka, prenosi Reuters.