Svijet

Guardian: Saudijski prestolonasljednik hakovao telefon Jeffa Bezosa

Autor: Biznis.ba
Guardian: Saudijski prestolonasljednik hakovao telefon Jeffa Bezosa

Britanski mediji tvrde da je saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman pet mjeseci prije ubistva novinara Jamala Khashoggija hakovao mobilni telefon vlasnika lista “Washington Post“ za kojeg je radio i svirepo pogubljeni Khashoggi.

Pozivajući se na svjedočenje eksperata koji su istraživali tu temu, list “Guardian“ piše da je Bin Salman posredstvom poslane videoporuke hakovao privatni mobilni telefon Jeffa Bezosa, vlasnika lista “Washington Post“ i portala za trgovinu "Amazon".

Stručnjaci tvrde da je velika vjerovatnoća da je videoporuka koju je Bin Salman poslao Bezosu putem WhatsAppa sadržavala štetne kodove.

U tekstu se dalje navodi da je riječ o videoporuci koju je Bezos primio 1. maja 2018. godine i da je nakon toga s njegovog telefona skinut veći dio sadržaja.

“Guardian“ dalje navodi kako je pet mjeseci nakon hakovanja Bezosovog telefona ubijen novinar Khashoggi, a devet mjeseci nakon toga je list “National Enquirer“ počeo objavljivati vijesti o detaljima iz Bezosovog privatnog života. Isti izvor tvrdi da je princ Bin Salman blizak sa vlasnikom lista “National Enquirer“ Davidom Peckerom.

Stručnjaci koji su govorili za “Guardian“ dalje tvrde da je princ Bin Salman takvim napadima na Bezosa najvjerovatnije pokušao spriječiti kritike koje na njegov račun objavljuje “Washington Post“ i da će to izazvati velike turbulencije od Wall Streeta do Silikonske doline.

Novinar “The Washington Posta“ Jamal Khashoggi ubijen je 2. oktobra 2018. godine u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu u koji je tog dana otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog nijekanja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubije, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici opruženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti povedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

Biznis.ba / AA