Svijet

"Honda" potvrdila zatvaranje fabrike u Svindonu

Autor: Biznis.ba
"Honda" potvrdila zatvaranje fabrike u Svindonu

"Honda" je potvrdila da će zatvoriti fabriku u britanskom Svindonu 2021. godine, što znači da će bez posla ostati oko 3.500 ljudi.

Japanska kompanija proizvela je prošle godine 160.000 primjeraka modela "sivik" u Svindonu, a oko 90 odsto automobila izvezeno je u EU.

Odluka je uslijedila nekoliko sedmica nakon što je "Nisan" premjestio proizvodnju modela "eks-trejl" iz Britanija u Japan, prenio je BBC.

"U svjetlu promjena bez presedana koje utiču na automobilsku industriju, od vitalnog značaja je da ubrzamo strategiju elektrifikacije i restrukturisanje globalnih operacija", saopštio je Kacuši Inue, predsjednik "Honde" u Evropi.

U kompaniji kažu da ova odluka nije donesena zbog "Bregzita" i da uprava mora da reaguje na postojeće izazove, te da "Hondine" investicije i fokus moraju da se izmjeste iz Britanije.

Čitava automobilska industrija pogođena ja padom potražnje u Kini i usporenjem prodaje automobila sa dizelskim motorima.

Vlada Velike Britanije saopštila je da je duboko razočarana odlukom "Honde" o zatvaranju fabrike.

"Ovo je poražavajuća odluka za Svindon i Britaniju. Ovo je komercijalna odluka zasnovana na promjenama bez presedana na globalnom tržištu", izjavio je ministar za poslovanje Greg Klark.

"Honda" je objavila da je obavijestila zaposlene o "prijedlogu" zatvaranja fabrike u Svindonu.

Biznis.ba / NN