Svijet

Hong Kong u prvoj recesiji u posljednjih deset godina

Autor: Biznis.ba
Hong Kong u prvoj recesiji u posljednjih deset godina
Ekonomija Hong Konga u periodu od jula do septembra doživjela je pad aktivnosti za 3,2 posto, što znači da je bruto domaći proizvod (BDP) već drugi kvartal zaredom smanjen, a pad aktivnosti na kvartalnom nivou u dva uzastopna tromjesečja je definicija tehničke recesije, prenosi BBC.

Istovremeno, turisti već neko vrijeme zbog demonstracija izbjegavaju Hong Kong, a vlasnici trgovina su također na udaru jer strahuju od sukoba policije i demonstranata.

"Domaća potražnja se značajno pogoršala u trećem kvartalu jer su lokalni incidenti uveliko utjecali na aktivnosti vezane za potrošnju i smanjili ekonomske izglede koji su zasnivali na potrošnji i osjećaju za ulaganje", navodi se u izjavi vlade, prenosi Klix.

Okončanje nasilja i vraćanje mira ključni su za oporavak ekonomije, poručeno je.

Vlada je najavila da će i dalje pomno pratiti situaciju i provoditi neophodne mjere kako bi pružila podršku preduzećima koja su se našla na udaru.

Protesti u Hong Kongu počeli su u junu ove godine kada je vlada predložila kontroverzni zakon o izručenju osoba iz Hong Konga u centralni dio Kine. Taj zakon je nakon 20 sedmica protesta u ovoj specijalnoj kineskoj autonomnoj oblasti povučen, ali su se demonstracije nastavile i pretvorile u širi revolt protiv policije i načina na koji zvanični Peking upravlja Hong Kongom.

Biznis.ba