Svijet

Huawei privremeno obustavio proizvodnju pametnih telefona

Autor: Biznis.ba
Huawei privremeno obustavio proizvodnju pametnih telefona

Kineski tehnološki gigant Huawei privremeno je obustavio proizvodnju pametnih telefona, dok kompanija pokušava da prevaziđe posljedice stavljanja na crnu listu SAD, javili su kineski mediji.

Američke korporacije, poput Googlea, Microsofta, kao i proizvođači poluprovodnika Intel, Qualcomm i Broadcom, prekinuli su veze sa kineskim gigantom.

List "South China morning post" piše da je američka zabrana transfera tehnologije azijskoj firmi onemogućila Huaweiju da nabavi zalihe ključne za međunarodna tržišta.

Huawei je planirao da do 2020. godine postane najpopularniji provajder mobilnih telefona, ali je zbog odluke SAD morao da preispita tu ambiciju, prenio je "Sputnjik".

"Pošto je nastala nova situacija, prerano je da se kaže da li smo u stanju da ostvarimo taj cilj", izjavio je Žao Ming, zvaničnik odjeljenja Huaweija za pametne telefone.

Predsjednik SAD Donald Tramp je 15. maja izdao izvršno naređenje prema kojem je Huawei protjeran sa američkog tržišta zbog navodnog rizika koji ova firma predstavlja po nacionanu bezbjednost.

(NN)