Svijet

Huawei zabilježio rast prodaje od 23 posto uprkos američkim restrikcijama

Autor: Biznis.ba
Huawei zabilježio rast prodaje od 23 posto uprkos američkim restrikcijama

Huawei je zabilježio dvocifreni rast prodaje u prvoj polovini ove godine uprkos tome što je stavljen na američku sigurnosnu crnu listu, a čelnik kompanije je izjavio u utorak da je kampanja Washingtona protiv kineskog tehnološkog diva "potaknula naš narod".

Huawei se bori da očuva tržišnu poziciju nakon što je Trumpova administracija u maju blokirala prodaje američkih komponenti i tehnologije potrebne kineskoj kompaniji, najvećem svjetskom proizvođaču opreme za  mobilnu telefoniju i drugom svjetskom brandu među pametnim telefonima.

- Prodaja je pretrpila izvjesne posljedice, ali je Huawei izbjegao prekide u isporuci smartphonea, opreme za mreže mobilne telefonije i drugih proizvoda, izjavio je čelnik firme Liang Hua na konferenciji za novinare.

Kazao je da je Huawei od tada preustrojio ponudu svojih proizvoda kako bi osigurao da ih može isporučiti i bez američkih komponenti ukoliko se to pokaže nužnim.

- Na neki način nam je pritisak američke vlade pomogao da bolje shvatimo naše ciljeve. To je samo poboljšalo saradnju među šest raznih sektora firme, potaknulo je naš narod i ojačalo je našu kompaniju - izjavio je   Liang.

Prodaja je u prvih šest mjeseci ove godine porasla za 23 posto na 401,3 milijardi juana (8,3 milijardi dolara), tvrdi Liang. To predstavlja rast prodaje u odnosu na brojku iz 2018. godine kada je zabilježen rast od 19,5 posto, ali je Liang upozorio da će se Huawei "još suočavati s teškoćama" u drugoj polovini ove godine.

Liang je kazao da ne može iznijeti procjene mogućeg rasta prodaje za ostatak godine, prenosi Associated Press.

(FENA)