Svijet

I pored krize Italija uvodi "platu za siromašne"

Autor: Biznis.ba
I pored krize Italija uvodi "platu za siromašne"

Italijanska vlada ne može se dogovoriti kako će izgledati proračun za iduću godinu od čega zavisi hoće li se rejting države dodatno pogoršati.

Nakon što je u petak agencija Firch promijenila prognoze za italijanski dug – treći najveći na svijetu – sa "stabilnih" na "negativne", zamjenik premijera Luigi Di Maio u nedjelju je kazao kako će vlada učiniti "istorijski izbor" između onoga što građani trebaju i onoga što rejtinške agencije kažu da bi trebalo učiniti.

Početak u 2019.

"Univerzalni dohodak u 2019. mora započeti", izjavio je na konferenciji u Toskani Di Maio, lider populističkog Pokreta pet zvijezda.

"Tu stavku moramo staviti u budžet kako bi se najmanje pet miliona osiromašenih Italijana vratilo na posao", dodao je italijanski vicepremijer.

Do kraja mjeseca Italija mora objaviti svoje ciljeve ekonomskog rasta, budžetskog deficita i javnog duga, a nacrt budžeta mora biti odobren do kraja listopada.

Za razliku od Di Maia, ministar ekonomije Giovanni Tria najavio je tokom vikenda da će se Italija držati svih budžetskih obveza koje nameće Evropska unija. Na tom tragu razmišlja i drugi zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, lider desničarske Lige.

U razgovoru za Radio 24, Salvini je u ponedjeljak izjavio kako će manjak u budžetu za 2019. doći blizu ograničenja od tri posto BDP-a, ali ga neće probiti.

Ranjiva na promjene

Zbog javnog duga od 2,3 biliona  eura što odgovara preko 130 posto vrijednosti ekonomije Italija je ranjiva na promjene investitorskog raspoloženja.

Prošloga četvrtka razlika u prinosu između 10-godišnje italijanske i njemačke obveznice dosegla je najviši iznos u više od pet godina. Osim univerzalnog dohotka, vlada želi da smanji poreze, zatim ukine automatsko povećanje PDV-a iduće godine, penzijsku reformu iz 2011. te poveća ulaganja u javne radove.

No, vladin manevarski prostor za takav "popis lijepih želja" sve je manji s obzirom na predviđanja kako italijanska ekonomija usporava.

Biznis.ba / NN