godišnji nivo

Indijski rast usporio na 6,7 posto

Autor: Biznis.ba
Indijski rast usporio na 6,7 posto
Foto: Pexels

Indija je u tromjesečju od aprila do kraja juna zabilježila rast BDP-a od 6,7% na godišnjem nivou.

To je 0,4 postotna boda manje od prognoze i 1,1 postotni bod manje od rezultata iz prethodnog tromjesečja. Usporavanje rasta ekonomske aktivnosti u petom najvećoj ekonomiji svijeta loša je vijest za premijera Narendru Modija.

Tako je indijski bruto domaći proizvod (BDP) u prošlom tromjesečju porastao na međugodišnjoj razini u najmanjoj mjeri u posljednjih pet kvartala.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, niža brojka rezultat je manje državne i privatne potrošnje. U ekonomiji se tuže i zbog dugotrajnih toplinskih valova u dijelovima zemlje koji otežavaju posjet trgovinama i potrošnju u gradovima. Također se očekuje da će vrućina imati negativan utjecaj na turizam i promet te povezane industrije.

Najnovije statistike mogle bi staviti dodatni pritisak na indijsku centralnu banku da smanji ključnu kamatnu stopu. Ova stopa iznosi 6,50 posto više od 18 mjeseci, prenosi SEEbiz.

Modijeva hinduistička nacionalistička stranka BJP izgubila je apsolutnu većinu na nedavnim izborima i bila je prisiljena formirati koalicijsku vladu prvi put u deset godina.

Nova vlada obećala je potrošiti 24 milijarde dolara iz proračuna za radna mjesta i obuku te riješiti problem neravnomjernog ekonomskog rasta i umiriti nezadovoljne glasače.

Drugi problem za Modija je kontinuirani rast cijena hrane, što sprječava centralnu banku u ublažavanju monetarne politike.

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će Indija zabilježiti rast BDP-a od sedam posto u fiskalnoj godini 2024.-2025., koja završava krajem marta sljedeće godine. Prošlu fiskalnu godinu zaključio je s ekonomskim rastom od 8,2 posto.