Svijet

Industrijski proizvodi jeftiniji u eurozoni, u Uniji cijene nepromijenjene

Autor: Biznis.ba
Industrijski proizvodi jeftiniji u eurozoni, u Uniji cijene nepromijenjene

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju ove godine blago su pale u eurozoni dok su u Europskoj uniji u prosjeku ostale nepromijenjene.

U odnosu na svibanj 2018. godine proizvođačke cijene su porasle u Europskoj uniji kao i u eurozoni, pokazuje izvješće Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

Tako su proizvođačke cijene u svibnju 2019. godine u odnosu na prethodni mjesec smanjene za 0,1 posto u eurozoni, dok su na godišnjoj razini industrijske proizvođačke cijene porasle i to za 1,9 posto u Europskoj uniji i za 1,6 posto u eurozoni.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini najviše su pale u području energetskog sektora i to za 0,3 posto u Uniji i za 0,6 posto u eurozoni.

Najveće smanjenje proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini zabilježeno je u Luksemburgu za 1,0 posto, Grčkoj 0,8 posto i Latviji za 0,6 posto, dok je najveće povećanje cijena zabilježeno na Cipru za 2,4 posto, Mađarskoj 0,8 posto i u Češkoj za 0,5 posto.

Rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini zabilježen je u svim promatranim kategorijama proizvoda, predvođen energentima, kod kojih je zabilježen najveći rast cijena i to za 3,3 posto u Uniji i za 3,1 posto u eurozoni.

Proizvođačke cijene ukupne industrije, bez energetskog sektora, u EU su porasle 1,3 posto, a u eurozoni za 1 posto.

Povećanje proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini zabilježeno je u svim zemljama, s najvećim povećanjem u Rumunjskoj, i to za 5,9 posto, zatim Latviji i Mađarskoj za po 5,4 posto te Slovačkoj za 4,1 posto, navodi se u izvješću Eurostata.

( FENA)