statistika

Inflacija u Kini ispod očekivanja

Autor: Biznis.ba
Inflacija u Kini ispod očekivanja
Foto: Unsplash

Inflacija potrošačkih cijena u Kini porasla je za 0,2% u junu u odnosu na godinu dana prije, što nije bilo očekivano, dok su proizvođačke cijene pale u skladu s predviđanjima, pokazali su podaci Nacionalnog ureda za statistiku u srijedu.

Očekuje se da će kineski indeks potrošačkih cijena porasti za 0,4% na godišnjem nivou u junu, prema anketi Reutersa.

Indeks proizvođačkih cijena, koji mjeri fabričke cijene, pao je za 0,8% u odnosu na godinu prije — u skladu s očekivanjima.

Temeljni CPI, koji izdvaja nestabilnije cijene hrane i energije, porastao je za 0,6% na godišnjem nivou u junu, nešto sporije od povećanja od 0,7% u prvih šest mjeseci ove godine, prenosi SEEbiz-

Cijene svinjetine su u junu porasle za 18,1 posto u odnosu na godinu prije, dok su cijene govedine pale za 13,4 posto. Cijene u turizmu porasle su u junu za 3,7% na godišnjem nivou, što je pad od 0,8% u odnosu na maj.

“Rizik od deflacije nije izblijedio u Kini. Domaća potražnja i dalje je slaba”, rekao je Zhiwei Zhang, predsjednik i glavni ekonomist Pinpoint Asset Managementa, u bilješci.

Dodao je da će se Kina oslanjati na izvoz kako bi podržala rast u prvoj polovici godine.

Zemlja bi trebala u petak objaviti trgovinske podatke za juni.

Slaba domaća potražnja u Kini održala je inflaciju niskom, za razliku od velikih ekonomija poput SAD-a gdje su cijene ostale visoke.