Nagrada MAPIC 2023

Istanbulska luka Galataport „Najbolji novi razvojni projekat“ svijeta

Autor: Biznis.ba
Galataport / Biznis.ba

Istanbulska luka Galataport nagrađena je specijalnom nagradom „Najbolji novi razvojni projekat“ na dodjeli priznanja MAPIC 2023 (Međunarodni market maloprodajnih nekretnina) održanoj u Cannesu u Francuskoj.

Prvim mjestom u kategoriji „Najbolji novi razvojni projekat“ Galataport je nagrađen zbog svojih inovacija, tehnologije, ekološkog utjecaja i arhitektonskih karakteristika ove travel i shopping destinacije. Ovaj uspjeh pripisuje se transformaciji historijske luke koja danas posjeduje prvi podzemni terminal za krstarenje na svijetu.

Galataport je matična luka Istanbula za krstarenje smještena u centru Karakoya koji je poznata istanbulska četvrt u gradu na Bosforu. Luka predstavlja mega lokaciju sa putničkim terminalom, tržnim centrom, restoranima i hotelom, a u kompleksu su moderne umjetničke i kulturne zgrade, bazari, muzeji, sportske dvorane i garaže.

Galataport je destinacija za lokalne i međunarodne modne brendove te gastronomski centar, mjesto kulturnih događaja i umjetnosti. Ovaj mega projekat nalazi se na najdragocjenijem dijelu Bosfora koja gleda na azijsku stranu Uskudar i Kadikoy. S lijeve strane pruža se pogled na bosforski most i Djevojačku kulu.

Transportno središte - Karakoy

Karakoy je u prošlosti bio središte trgovine i pomorskog saobraćaja. Smješten u blizini mosta Galata i nedaleko od istoimene kule, Karayok je jedno od najstarijih istanbulskih naselja.

Danas je Karayok transportno središte. Do luke se stiže brodovima, pješke uz obalu mora, preko mosta i sa svih strana grada. Osim shopping destinacije, Galataport je dom dva poznata istanbulska muzeja. Istanbul Modern je prvi turski muzej savremene umjetnosti čiji izgled je dizajnirao Renzo Piano, arhitekta dobitnik Pritzkerove nagrade, inspirisan blistavim vodama Bosfora. Muzej je dom domaćih i međunarodnih, stalnih i privremenih izložbi.

U njegovoj blizini nalazi se i Istanbulski muzej slikarstva i skulpture, prvi turski muzej plastične umjetnosti. Muzej pruža značajan pregled turske historije umjetnosti od kasnog Osmanskog carstva.

U zbirci muzeja nalazi se 10.497 slika, 719 skulptura, 257 komada keramike, 182 kaligrafska djela, 10 ikona i jedna instalacija. Karakoy predstavlja primjer energetske i multikulturalne strukture Istanbula. Živahan kvart poznat je po džamijama, crkvama i sinagogama. Kılıç Ali Paşa džamija i crkva Svetog Grigorija Prosvjetitelja su među historijskim znamenitostima ovog kraja.