CAI

Italijani će na cvijeće za Dan zaljubljenih potrošiti desetine miliona eura

Autor: Biznis.ba
Italijani će na cvijeće za Dan zaljubljenih potrošiti desetine miliona eura
Agencije

Italijani će kupiti oko 35 miliona cvijeća u ukupnoj vrijednosti od 80 miliona eura do kraja Dana zaljubljenih, procijenili su danas cvjećari iz italijanske grupe poljoprivrednika Cia-Agrikoltori Italiani (CAI).

Procjenjena vrijednost novca koji će Italijani izdvojiti za Dan zaljubljenih u skladu je sa prošlogodišnjom prodajom, međutim, CAI navodi da se očekuje da će ove godine prodaja cvijeća iz domaćeg uzgoja porasti za 20 posto, zbog porasta maloprodajne cijene uvoznih ruža dugih stabljika od 8 do 10 eura.

Poređenja radi, miješani buketi frezija uzgojenih u Italiji, anemona, ljutića ili karanfila koštaju oko 25 eura, piše Ansa.

Za razliku od sjevernoevropskih zemalja, italijanski sektor rezanog cvijeća usko je povezan sa godišnjim svečanostima poput Dana zaljubljenih, Dana žena, Dana majki i Dana mrtvih, kada se bilježi više od polovine od ukupne godišnje prodaje cvijeća.

U okviru italijanskog sektora cvijeća, prema Nacionalnoj konfederaciji direktnih uzgajivača (Coldiretti ), posluje oko 17.000 kompanija koje zapošljavaju oko 200.000 ljudi i vrijedi 3,1 milijardu eura.

Međutim, kako dodaje Koldireti, italijanski sektor cvijeća trenutno je negativno pogođen klimantskom krizom, rastućim troškovima proizvodnje, ali i nelojalnom konkurencijom iz inostranstva.

Uvoz biljaka i cvijeća u Italiji u prošloj godini dostigao je gotovo 900 miliona eura, što je povećanje od 33 odsto u odnosu na prethodnu, 2022. godinu.