na 2,2 posto

Japan bilježi usporavanje inflacije

Autor: Biznis.ba
Japan bilježi usporavanje inflacije
Foto: Ilustracija

Japan je u aprilu zabilježio drugo uzastopno usporavanje inflacije. Potrošačke cijene, isključujući cijene svježe hrane, u aprilu su na godišnjem nivouporasle za 2,2 posto, nakon što su u martu porasle za 2,6 posto.

Analitičari smatraju da će Banka Japana biti strpljiva u mijenjanju kamatnih stopa zbog još uvijek krhke potrošnje.

Stopa inflacije, mjerena CPI indeksom, bila je u skladu s očekivanjima analitičara i zadržala se iznad cilja Banke Japana od 2 posto, dok je slab jen nastavio podizati cijene uvezene robe u Japan, izvijestila je francuska novinska agencija AFP.

Japan je jedna od rijetkih razvijenih zemalja koja u proteklom periodu, uprkos visokoj inflaciji - prošle godine je u prosjeku iznosila 3,1% na godišnjem nivou i time bila najviša od 1982. godine - dugo nije dizala kamatne stope i inzistirala je na labavom monetarna politika. Tek je u martu odlučila o prvom povećanju od 2007. godine i napuštanju negativnih kamata, ali nisu isključena ni nova povećanja.

Ekonomisti vjeruju da novog poskupljenja na ljeto neće biti.

Isključujući cijene svježe hrane i energije, inflacija je u martu bila u skladu s predviđanjima od 2,4 posto, nakon što je u martu ostala na 2,9 posto, prenosi SEEbiz. U aprilu je spomenuta inflacija bila najniža od rujna 2022.

Japanska je valuta proteklih sedmica dostigla najniže vrijednosti u tri decenije prema dolaru. Iako je slabiji jen povoljan za japanske izvoznike i strane turiste, poskupljuje uvoz i inozemna putovanja za domaće turiste.